Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da restriktivne protivepidemijske mere nisu uvedene zato što bi njima bio trenutno smanjen procenat zaražavanja korona virusom, koji bi se ponovo povećao posle popuštanja tih mera, i da će umesto toga biti pojačana kampanja za vakcinaciju.

Ona je navela da mere ne mogu biti iste kada imate vakcinu i kada nemate vakcinu, „zato što to praktično znači da vi u vakcinu ne verujete“.

Ona je poručila je da će pandemija prestati kada postignemo kolektivni imunitet – ili na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo.

„Mi moramo da pričamo o ličnoj odgovornosti, građanskoj solidarnosti, o potrebi da se vakcinišemo, zato što će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo. Dakle, jedno od ta dva“, rekla je premijerka za RTS.

Brnabić je ocenila da ovo nije najteža epidemijska situacija, bez obzira na to što je broj novozaraženih bio najveći 29. septembra.

„Sa ovim brojevima zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemijsku situaciju u bolnicama. Tada smo imali mnogo više hospitalizovanih. Mi vidimo učinak vakcinacije“, navela je premijerka.

Upitana zašto na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, rekla je da bi u tom slučaju svi pričali o restriktivnim merama, o tome da li kafići rade do 17.00 ili ne rade, a odmah kada bi popustili mere, ponovo bi se popeo broj novozaraženih i ponovo bi imali problem u bolnicama.

„Mi danas pričamo samo i isključivo o vakcinaciji, zato što je vakcinacija jedini spas. To jeste lek koji mi imamo, velika prednost u odnosu na to kako je bilo u prethodnim talasima“, istakla je Brnabić.

Premijerka je najavila da će na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom ponovo početi emitovanje spotova o vakcinaciji.

„Juče je grad Beograd pokrenuo još jednu kampanju o vakcinaciji. O tim stvarima moramo da pričamo da bismo pokazali da vakcinacijija zaista radi i da imamo dobre primere koje treba slediti“, napomenula je Brnabić.

Ona je dodala i da neće biti uvedena obavezna vakcinacija protiv korona virusa za zdravstvene radnike, i da ostaje apel da se vakcinišu. Ističe da je gledala statistike i da ona može i želi da priča o tome šta je moguće u realnom životu.

„Ne želim da pričam o merama koje su marketinške, samo da bi one lepo zvučale“, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, za zdravstvene radnike su u ovom trenutku obavezne samo tri vakcine, za koje takođe ne postoji 100-odstotni odziv, među kojima je i vakcina protiv gripa, kojom je „vakcinisano deset odsto zdravstvenih radnika“.

„Postoje u ovom trenutku tri vakcinacije zdravstvenih radnika – protiv hepatitisa, protiv sezonskog gripa i MMR vakcina. Najviše od ovoga što smo dostigli u vakcinaciji jeste protiv hepatitisa, oko 50 odsto“, navodi predsednika vlade.

Kovid propusnice

Brnabić je rekla i da se „nije odustalo od kovid propusnica“, ali da bi njihovo uvođenje nametnulo drugu temu, „da li se poštuju ili ne poštuju“ mere, kao i da bi mnoge mlade motivisali da ih lažiraju, i to bi „postalo kul“.

„U ovom trenutku ko hoće može, kao Exit, da kaže – ja hoću da budem odgovoran, može da se udje samo sa potvrdom o vakcinaciji ili PCR testom. Vi to možete da uradite, to je država dala kao mogućnost“, kazala je Brnabić.