„U toj borbi učestvujemo 24 časa danima. Razgovarala sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da odžimo sastanak, da se možda napravi jedinstven tim, na primer u Kancelariji za IT upravu ili Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde bi sve naše resurse centaralizovali“, rekla je Brnabić za TV B92.

Prema njenim rečima, Srbija je prilično uspešna u odbrani od hakerskih napada.

Ona je rekla i da oni koji tvrde da te “dojave donose korist Vučiću i Vladi nisu pri zdravoj pameti”.

Brnabić je odbacila komentare dela javnosti da Vučić menja izjave, ističući da su njegove izjave uvek iste.

“Rekao je da će Srbija imati dovoljno hrane, ali da će biti nestašice u svetu. Srbija će imati hranu”, rekla je Brnabić.

“Ohrabrujuća izjava Abazovića o inicijativi Otvoreni Balkan”

Brnabić je ocenila kao ohrabrujuć stav crnogorskog premijera Dritana Abazovića o inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Volela bih da se ekonomije Zapadnog Balkana pridruže, jer svi imaju korist od toga”, rekla je Brnabić, na pitanje o izjavi Abazovića da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Ona je navela da bi sledeći sastanak inicijative “Otvoreni Balkan” trebalo da bude održan 8. juna u Severnoj Makedoniji, na Ohridu.

“Kurti da se fokusira na dijalog”

Ona je istakla i da bi bilo bolje za sve ako bi se kosovski premijer Aljbin Kurti fokusirao na dijalog Beograda i Prištine, umesto što “napada” predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je rekla da je dijalog Beograda i Prištine jedini način da budu obezbeđeni mir i stabilnost, i kako je ukazala, “samim tim i bolji kvalitet života za sve”.

Ona je ocenila kao znak “ogromne frustracije” Kurtijev stav da demokratije poput američke i Kosova moraju da stoje zajedno “protiv autokrata kakvi su su predsednici Rusije i Srbije” Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, kao i slične navode iz Prištine.

“To gledam kao znak ogromne frustracije, pre svega frustracije zato što je Vučić poštovan od Istoka i Zapada i EU, i Kine i Rusije, UAE, Turske”, rekla je ona.

Napomenula je da je “Kurti još uvek na višednevnoj turneji po SAD”, kako je navela, “u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak na viskom nivou u administraciji SAD”.

“Ne deluje mi da to ide baš najbolje, pored toga jedino što ostaje je da napada Vucića koji je izvor njegovih frustracija”, rekla je ona.

Brnabić smatra je da je mnogo bolje “u ovom trenutku za sve” da se Kurti fokusira na pregovore Beograda i Prištine.

“To je jedini način da obezbedimo mir i stabilnost i samim tim bolji kvalitet života za sve i mislim da je to pragamatičan stav”, rekla je ona.

Donosimo odluke samo u interesu Srbije, tako i kad je reč o sankcijama Rusiji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija uvek donositi odluke brinući samo o svom interesu, pa tako i kad je reč o sankcijama Rusiji.

“Situacija je kompleksna i teška, ali mi samostalno donosimo odluke. Moramo da branimo načela medjunarodnog prava i odluke Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN)”, rekla je Brnabić za TV B92.

Kako je istakla, to su “argumenti” za odbranu pozicija Srbije.

Ona je rekla i da su “oni sa Zapada” koji kažu da Srbija mora da ima striktniji stav i da po bilo koju cenu poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, brutalno pregazili njen integritet i Rezoluciju 12 44 SB UN, što je “licemerje”.

“To govori o kompleksnosti situacije u kojoj se nalazimo”, rekla je Brnabić.

One je navela da je “neozbiljno i licemerno” i što je opozicija u izbornoj kampanji bila protiv sankcija Rusili ili je o tome ćutala, a danas traži njihovo uvodjenje.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoji i “šesta kolona”, onih koji su za to da se bude po svaku cenu na strani Rusije, bez obzira na posledice.

Odnosi Srbije i EU strateški i suštinski, iako nema saglasnosti po svim pitanjima

Brnabić je rekla da su odnosi Srbije i EU “strateški i suštinski”, iako se Beograd i Brisel ne slažu po svim pitanjima.

Brnabić je za televiziju B92 rekla da je jučerašnja poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi se videlo da postoji suštinska veza Srbije i EU.

“Ta poseta je bila potrebna da bi videli da nije to sve samo pritisak (EU na Srbiju zbog neuvodjenja sankcija Rusiji) i da tu postoji jedna duboka i suštinskaa veza izmedju Srbije i EU”, rekla je ona.

Navela je i da se Srbija i EU ne slažu po svim stvarima.

“I kada smo započinjali pregovore sa EU, nije bio dogovor da svoju spoljnu politiku uskladimo 100 odsto sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, već postepeno”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, kada Srbija postane država članica EU, njena spoljna politika mora da bude 100 odsto uskladjena sa poltikom EU.

“Ne slažemo se po svim pitanjima, ali naši odnosi sa EU su strateški i oni su suštinski”, rekla je ona.

Navela je da je 70 odsto investicija u Srbiju iz država članica EU, a skoro 70 odsto izvoza Srbijed ide u EU.

“Svakako smo deo tog evropskog prostora i ekonomski i politički i kulturno”, rekla je ona.