Ona je novinarima rekla i da se ne slaže sa tim da neko ko je do juče bio član Vlade iznosi izjave i ocene kako nezavisni ekspert, dodavši da je to neodgovorno i prema kolegama sa kojima je radio u Vladi.

Ana Brnabić je navela da Srbija kasni jer tek sada uvodi “osnovni red i zdrav razum” u državu i da tek kada se postave osnove može da se računa na razvoj.

Ministar finansija Sinša Mali rekao je da je Srbija 20 i više godina propadala, da je važno da je ova vlast uspela da stabilizuje stanje i da ova vlada nije kriva što se zemlja urušavala 30 godina.

CarGo i taksisti da razgovaraju o problemu

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je predstavnike kompanije CarGo i taksi udruženja da razgovaraju o problemu poslovanja CarGo čiji će vozači danas protestovati ispred Vlade Srbije.

“Kakav god da postoji problem može da se reši dijalogom, a postoji i radna grupa koja razmatra ovaj problem, treba da se sedne i vidi kako on može da se reši”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da ne misli da je konstruktivno i da nije rešenje ako obe strane prete da će blokadom zatvarati ulice.

Na pitanje da li podržava CarGo ona je kazala da nikog posebno ne podržava “već rad, red, zakon i plaćanje poreza”.

“Zakoni moraju da se poštuju i porez da se plaća. Treba da sednemo da vidimo kako da se ne opterećuju drugi građani koji bi trpeli zatvaranjem ulica”, rekla je premijerka.

Na pitanje da li se zalaže za opstanak kompanije CarGo ona je kazala da bi volela da u Srbiji ostane što više preduzeća.

“Cilj je da imamo što više preduzeća i zaposlenih, da imamo što više poreskih prihoda. To je moj cilj, ali i Vlade Srbije”, rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li ima osnova za smenu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, što traže predstavnici kompanije CarGo, ona je kazala da ne vidi elemente za smenu ministarke.

Brnabić smatra da je Marija Lukić iz Brusa dobila odgovarajuću zaštitu

Brnabić je ocenila da je Marija Lukić, koja je optužila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića za seksualno uznemiravanje, dobila adekvatnu institucionalnu zaštitu.

“Mislim da je u trenutku kada je to prijavljeno dobila institucionalnu zaštitu i da institucije rade svoj posao”, rekla je premijerka novinarima.

Ona je rekla da ne može, kao i niko u Srbiji, da prejudicira ishod procesa protiv Jeličića, odnosno da li će on biti proglašen krivim i da li će ostati na funkciji predsednika opštine.

Premijerka je kazala da je sada najbitnije da se taj čovek procesuira za to za šta je optužen i da nije bitno da li je on predsednik opštine ili član vladajuće stranke.

“Vi pre niste smeli da dirate članove stranke, a sada smete”, rekla je ona i dodala da u tom procesu ne treba da reaguje predsednik Vlade, nego institucije.

Na pitanje novinara da li će reagovati na informaciju da je neko isključio struju u Brusu, kako bi se stanovnici sprečili da gledaju emisiju TV Prva u kojoj je Marija Lukić govorila o seksualnom uznemiravanju predsednika opštine, Ana Brnabić je rekla da će reagovati ukoliko postoje dokazi da se to desilo, a institucije ne budu reagovale.

“Ukoliko postoje dokazi da se to desilo, a ne reaguju institucije, reagovaću ja”, rekla je premijerka i dodala da prvo nepobitno treba da bude utvrđeno da se to zaista i desilo.