Optužnica za ratne zločine nad pripadnicima Vojske Republike Srpske, podignuta je protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Јasmina Huskanovića, Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Pljakića, Ive Anđelovića i Hazima i Bahrije Fazlovića. Među zvjerski ubijenim Grbavičanima, bio je Miroslav, otac Aleksandra Pudića.

– Imao sam četiri godine kada mi je otac poginuo. Skoro da ga se i ne sjećam. Nadam se da ću ja da doživim da budu osuđeni zločinci nad mojim ocem i ostalim Grbavičanima – priča Aleksandar Pudić.

Pravdi se nada i Pelka Pudić, kojoj je zvjerski mučen i ubijen sin Radan.

– Mog dijeta nema. Ali opet bi volila da ta pravda izađe da vidim, ko je to uradio i šta je urađeno – nada se Pelka Pudić.

Veterani otadžbinskog rata u Brčkom, izgubili su svaku nadu u pravičnost sudova u BiH za zločine počinjene nad Srbima.

– Tužilaštvo BiH je podgilo optužnicu protiv devet pripadnika tkz. Armije BiH i Vosjke HVO-a, ali misliim da će i ova optužnica biti mrtvo slovo na papiru – nije optimista Cvjetko Simić, predsjednik BORS-a Brčko.  

Optužnica za ratni zločin, koja će se dokazivati iskazima 70 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 300 materijlanih dokaza, srodnicima ubijenih Srba u Brčkom daje nadu da u BiH, možda ipak ima pravde.

– Očekujem da će Sud potvrditi optužnicu i da će početkom sledeće godine biti suđenje za ovaj strašan zločin – rekao je – Јovan Pudić iz Udruženja porodica poginulih i nestalih Brčko.

Optuženi Hindić, Frančešević, Fazlović, Anđelović i Fazlović, optuženi su da su u svojstvu komandanata Operativne grupe – Bosnska Posavina, 108. pješačke brigade HVO-a i 108. motorizovane brigade tkz. Armije R BiH, znali za zločin, koji su počinili njihovi potčinjeni, ali da nisu ništa preduzimali.