Foto: SRNA

Krstina Nikolić, čiji je suprug Milovan poginuo u Kravici na Božić 1993. godine, smatra da je u ovakvoj državi i sa ovakvim pravosuđem sve moguće, te podsjeća da da za masovne zločine nad Srbima u Podrinju u Drugom svjetskom ratu niti u posljednjem odbramebno-otadžbinskom počinioci nisu odgovarali.

– Oni, nažalost, smatraju da je njihovo pravo da mogu nekažnjeno da ubijaju Srbe, veličaju zločine i da ih još jednom ponove, jer za to neće odgovarati – rekla je Srni Kristina Nikolićeva.

Radmila Nikolić, čiji su suprug Branko i brat Radomir Milošević nastradali istog dana kao i Milovan, kaže da “Hanić nije za suđenja, već da je za bolnice i liječenja”.

– Njegov postupak u civilizovanom svijetu bi se tretirao kao odraz poremećenog uma zbog čega bi trebalo da se liječi, ako toj bolesti izazvanoj neograniočenom mržnjom prema Srbima uopšte ima lijeka – ocijenila je Radmila Nikolić u izjavi Srni.

Sličnog je mišljenja i Tonka Milošević, čiji je veći broj članova familije ubijen na Božić 1993-godine.

– Čega se pametan stidi, budala se ponosi, stara je poslovica koja se i u ovom slučaju obistinjuje. Ne bi se ovo događalo da su zločinci odgovarali – rekla je Miloševićeva Srni.

Prema njenim riječima, ovako se osjećaju nedodirljivim i da mogu raditi šta hoće, što nije dobro.

– To je prijetnja, to ukazuje da postoje osobe pomračenog uma koje ne osuđuju zločine i koje su sporemne da tako nešto ponovo učine, što sluti na novu nesreću – kaže Miloševićeva.

Ona je ocijenila da bi Hanića i slične trebalo identifikovati, izolovati i liječiti, ako se želi sačuvati mir u BiH.

– Ovakvi postupci izazivaju revolt i mogu da dovedu do reakcije koja može da izazove incidente i sukobe širih razmjera – dodala je Tonka Milošević.

Ratni invalid Radenko Milanović iz Kravice smatra da bi Hanić trebalo da bude otpušten iz Oružanih snaga BiH, jer su takve osobe nepredvidive i ne zna se kada mogu da zloupotrijebe oružje.

On je dodao da takve osobe treba na vrijeme onemogućiti u zlim namjerama i preduzeti određene mjere da se podvrgnu liječenju, jer svojim ponašanjem i provociranjem predstavljaju opasnost po mir.

– To je bolesna osoba koja se na neki način mora sankcionisati i onemogućiti u zlim namjerama. Najčešće su to kukavice koje se ohrabruju da provociraju i prijete znajući da niko od počinilaca zločina u Kravici nije procesuiran. Ubijeđen je da se to i njemu ne može desiti – rekao je Milanović.

On je naveo da ovaj incident, odnosno vrijeđanje srpskih žrtava, nije ništa novo iz Federacije BiH, gdje mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko smatraju normalnim i ispoljava se istim intenzitetom, kao i u ratnim godinama.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Bratunac Zoran Gvozdenović rekao je Srni da bi veliki broj Bošnjaka, da im se ukaže prilika, ponovo činila iste zločine nad Srbima kao i u prethodna tri rata na ovom području.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić je na Božić, 7. januara, objavio na svom “Fejsbuk” profilu pjesmu “Ko na Božić u Kravicu dođe” koja veliča Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

U Kravici su na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Optužnicom prema kojoj je suđeno Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju za koje niko nije odgovarao ni 24 godine nakon rata i 27 godina od kada su počinjeni.