Foto: SRNA

U saopštenju se dodaje da je u Crnoj Gori došlo do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vjernike, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Podsjeća se da je Arhijerejski sabor SPC, koji se sastao od 9. do 18. maja, konstatovao da u Crnoj Gori postoje pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće “crnogorske pravoslavne crkve”, kao i prijetnje uništenja određenih mjesta molitvenog poklonjenja.

Napominje se da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na stranačkom skupu u Nikšiću 8. juna izrazio namjeru da ostvari “obnovu crnogorske autokefalne crkve”.

Posebnu zabrinutost, kako se navodi u saopštenju Sinoda Ruske pravoslavne crkve, izaziva prijedlog zakona o slobodi religije i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih organizacija, koji je u maju objavila crnogorska Vlada.

U saopštenju se dodaje da taj prijedlog zakona sadrži niz diskriminatorskih mjera, između ostalih, prisvajanje u državno vlasništvo dijela imovine srpske Patrijaršije, uključujući i zdanja hramova i manastira.

Napominje se da je Arhijerejski sabor SPC okarakterisao prijedlog zakona kao antievropski i anticivilizacijski, čiji je cilj diskriminacija eparhija srpske Patrijaršije na teritoriji Crne Gore i predstavlja direktno uplitanje u unutrašnja djela Crkve.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne Crkve podsjeća da je ozbiljne primjedbe na određene odredbe prijedloga zakona izrazila i Venecijanska komisija.

“Sa zabrinutošću, sagledavajući posljednje inicijative crnogorskih vlasti, pozivamo ih da prekinu diskriminaciju i podrivanje jedinstva SPC, dižemo glas u njenu zaštitu, da vide duhovne tradicije, koje sežu ka Svetom Savi, viševjekovnom osnovu, na kom su sazdani crnogorska pravoslavna kultura i državnost”, navodi se u saopštenju Sinoda Ruske pravoslavne crkve.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve ističe da izražava bratsku podršku arhijerejima, sveštenstvu i svim čedima srpske Patrijaršije u Crnoj Gori koji slijede zavjete velikih svetitelja te zemlje, Svetog Save, Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i sveštenomučenika Joanikija crnogorsko-primorskog i, uprkos teškim uslovima pritisaka, ostaju vjerni istini svetog pravoslavlja.