Foto: N1

Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, izjavio je u Danu uživo da se od trenutka kad je pokrenuta istraga o ubistvu ništa nije promenilo i da su jedine informacije koje porodica ima one kojima mediji raspolažu ili koje izgovore politički zvaničnici.

Na pitanje kako izgleda život sa nedostatkom informacija, Ivanović je odgovorio rečima “veoma teško”.

o svaku izgovorenu reči”, rekao je Ivanović.

On dodaje da ima mnogo zbunjujućih izjava i da se to može pripisati “političkim sukobljavanjima”.

“Mi ne pripadamo nijednoj strani, niti smo do te mere naivni da nas mogu zloupotrebljavati”, ističe on.

Ivanović naglašava da će porodica i Oliverovi saradnici istrajati na zahtevima.

“Bojim se da nismo u prilici da procenjujemo da li to ima efekta na one koji bi trebalo da se odazovu na te pozive. Neće se odustati, naši životi su promenjeni tim ubistvom, nećemo moći da se pomirimo sa tim jednostavno. Svakim danom i javnim nastupom ćemo to koristiti i govoriti, naš je interes da se otkrije ko su nalogodavci i izvršioci tog gnusnog dela”, poručio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, “Oliverova priča je krvavo krunisana 16. januara, a počinje od momenta suđenja koja je očigledno u vezi sa ubistvom”.

“U samoj toj priči postoji više aktera i pravaca u koje se mogu uprti oči šta je prava istina i ko je svemu tome doprineo”, rekao je Ivanović.

Dodaje da se došlo do situacije da se tužilaštva iz Prištine i Beograda prepucavaju i da je neprihvatljivo da se ne mogu naći na istom, zajedničkom cilju.

Božović: Utisak da se slučajem ubistva trguje

Ksenija Božović, saradnica Olivera Ivanovića, izjavila je u Danu uživo da se približava godinu dana od ubistva, a da smo još na početku odnosno bez odgovora na pitanje ko je naručio i ubio Ivanovića.

Prema njenim rečima, sama istraga od momenta ubistva je krenula traljavo.

“To je bilo neprofesionalno. Kosovska policija nije odradila svoj deo posla, 20 minuta nije bilo obezbeđeno mesto ubistva… Četiri puta sam saslušana, saslušani su pojedini članovi Građanske inicijative SDP, njegova sekretarica koja je zadržana 48 sati, apsurdno bez ikakvog papira i obrazloženja”, rekla je ona.

Podseća da je Oliver Ivanović, pre nego što je ubijen, o svojoj bezbednosti i bezbednosti svoje porodice i članova Građanske inicijative SDP, ukazivao na pritiske i strahove.

“Upozorio je vlast u Prištini, Beograd i međunarodnu zajednicu”, kaže ona.

Božović dodaje da je puno dezinformacija i nezvaničnih informacija, kao i političkog prepucavanja Beograda i Prištine.

“Stvara se utisak da se sa ovim slučajem, na žalost, trguje. Ovo je političko ubistvo, mora da se sazna ko je ubio Olivera Ivanovića”, poručila je Božović.

Radosavljević: Kosovo nema kapacitet, zašto Srbija ne sprovede istragu

Nenad Radosavljević, takođe saradnik Olivera Ivanovića, ocenio je u Danu uživo da kosovsko tužilaštvo nema kapacitet i pristup informacijama u dovoljnoj meri.

“Meni je jasno zašto su se pograbili za to, to je bila politička odluka, a u stvari su bili svesni da nisu imali kapacitet niti dostupne informacije. Oni su samo hteli da pokažu da su država na čitavom prostoru. Banalna politička odluka ljudi koji ne misle da se otkrije počinilac i nalogodavac ovog strašnog zločina”, smatra Radosavljević.

On istovremeno postavlja pitanje zašto Srbija, koja ima mogućnost da istragu sprovede na pravi način i do kraja, to i ne učini.