Odluka o izboru predsjednika CIK-a uslijedila je nakon jučerašnje sjednice na kojoj je odbijen Prijedlog izmjene poslovnika o radu CIK-a koji je inicirao njihov član Suad Aranutović, a odnose se na prolongiranje izbora novog predsjednika i to na mjesec dana poslije izbora.

Krajem ovog mjeseca ističe mandat aktuelne predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić koja je pojasnila kako se predsjednici CIK-a rotiraju svakih 21 mjesec.

Na mjesto predsjednika CIK-a birao se predstavnik iz reda srpskog konstitutivnog naroda. Naime, u CIK-u sjede dva predstavnika iz reda srpskog naroda i to Novak Božičković i Branko Petrić.

Član CIK-a Suad Arnautović problematizirao je sam sistem rotacije članova CIK-a ističući kako su zakonske odredbe jasne i da na mjesto predsjednika CIK-a u ovom trenutku ne bi trebao biti izabran neko iz reda srpskog naroda.

Riječ je uzeo i član CIK-a Vlado Rogić koji je kazao da ovo pitanje ne bi trebalo problematizovati na sjednici na kojoj se bira predsjednik CIK-a. On isto kao i predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić smatra kako na mjesto predsjednika CIK-a treba biti izabran pripadnik iz reda Srba. S njima se složio i član CIK-a Ahmet Šantić.

Arnautović je rekao da se nakon izbora mora diskutovati o ovom problemu i da praksa ne bi u pravilu trebala kršiti normu.

Nakon završene rasprave pristupilo se tajnom glasanju za izbor novog predsjednika CIK-a koji će funkciju preuzeti od oktobra ove godine.

Komisija za izbor predsjednika CIK-a utvrdila je da su svi glasački listići članova CIK-a važeći te da je najveći broj glasova dobio Branko Petrić.

Petrić je dobio četiri, a Božičković tri glasa. S obzirom na to da je za izbor predsjednika CIK-a potrebno pet od sedam glasova CIK je odmah nakon okončanje zakazao novu sjednicu.

Naime, Poslovnik CIK-a kažu da je u slučaju nepostojanja dvije trećine glasova CIK dužan na narednoj sjednici izabrati predsjednika glasovima većine članova.

Na drugoj sjednici koja je održana nakon kratkotrajne pauze većinom glasova potvrđen je izbor Branka Petrića za predsjednika CIK-a.

U drugom krugu glasova Petrić je dobio pet, a Božičković dva.

Petrić će dužnost predsjednika CIK-a BiH preuzeti u ponedjeljak 1. oktobra.