Inicijativa je pokrenuta uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i uz saglasnost opštine Ilijaš, a paroh ilijaški Božidar Tanović kaže da je izgradnja spomen-hrama u poodmakloj fazi i da je najvjerovatnije da će do 10. juna iduće godine najveći dio radova biti uspješno priveden kraju.

“Braća Trifković, od kojih četvorica žive i rade u Australiji, a jedan u Bijeljini, su zajedno sa braćom Srbima skupili određena sredstva za izgradnju ovog malog spomen-hrama posvećenog stradalim srpskim civilima i vojnicima koje su 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH”, rekao je danas Srni paroh Tanović.

Prema njegovim riječima, već je ozidana spomen-kapela i pokrivena mala kapela u dvorištu seoskog groblja, kraj grobnice gdje su sahranjene 32 srpska civila i vojnika.

Paroh ističe da je ovo lijep gest srodnika žrtava i srpske braće da izgradnjom spomen-hrama bude sačuvana uspomena i obezbijeđeno mjesto na kojem će svakog 10. juna biti služen parastos i gdje će se okupljati i prisjećati najmilijih koji su tragično stradali.

Na tom mjestu, u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, svake godine na godišnjicu stradanja srpskih civila i vojnika sveštenici ilijaške parohije služe pomen, u prisustvu porodica, prijatelja i rodbine stradalih.

Zločin na ovom mjestu, gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Tokom napada na srpsko selo Čemerno, u opštini Ilijaš, ubijeni su skoro svi stanovnci, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u tom mjestu unište sve.

Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a selo je ostalo razoreno i spaljeno.

Žrtve napada na muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, LJubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Tijela ubijenih su, nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata, ekshumirana iz zajedničke grobnice na Čemernu i sahranjena na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” na Sokocu, gdje počivaju svi koji su časno dali život za odbranu Republike Srpske.

Čemerno je danas potpuno pusto selo u kojem nema nijednog Srbina povratnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

Tužilaštvo BiH u decembru prošle godine podiglo je optužnicu protiv 11 lica osumnjičenih da su počinili ratni zločin u selu Čemerno, a iz ove pravosudne institucije saopšteno je da će navodi optužnice bit dokazivani pozivanjem 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno, opština Ilijaš, u potpunosti bude uklonjeno ubistvima svih lica srpske nacionalnosti, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske, uključujući i zarobljene civile i pripadnike Vojske Srpske koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove pokretne i nepokretne imovine.