Foto: SRNA

Odluke sudova da potvrde optužnice i protiv Savčića i njegovog prethodnika Pantelije Ćurguza, Predsjedništvo BORS-a smatra kampanjom protiv svih oficira VRS.

Predsjedništvo BORS-a će svom predsjedniku generalu Milomiru Savčiću pružiti svu podršku u dokazivanju da je optužnica za, kako kažu, navodne ratne zločine potvrđena u Sudu BiH, zasnovana na lažima.

Besmislenim nazivaju prijedlog Tužilaštva da Savčiću bude zabranjeno rukovođenje BORS-om i pojavljivanje u javnosti.

– Predsjednik Savčić, da je želio, mogao, kao i neki drugi, da napusti ovu teritoriju, ali kao častan oficir smatra da je najpoštenije prema organizaciji koju vodi da pred Tužilaštvom i Sudom BiH dokaže svoju nevinost – rekao je Goran Rogić,
predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske

Rogić je izričit da je potvrđivanje optužnica protiv aktuelnog predsjednika BORS-a i njegovog prethodnika, u samo sedam dana, klasična kampanja centara koji žele žigosati cijelu VRS.

– Ono što se sve vrijeme pokušava uraditi je kako su srpski borci i srpski oficiri bili zločinci u ovom ratu. To nažalost, na njihovu žalost nije tačno, na našu sreću tačno je da su bili časni – dodao je Rogić.

Predsjedništvo BORS-a nezadovoljno je i mjerama Vlade o unapređenju materijalnog položaja boračkih kategorija. Kažu da za nezaposlene demobilisane borce i ostale kategorije, mora biti više novca, počev od sume koja ostane nakon takozvanog prirodnog odliva i revizije boračkih rješenja.

– Sva ta sredstva koja preostaju u budžetu boračko-invalidske zaštite ranije su bivala raspoređena na kategorije koje obuhvataju lične i porodične invalidnine. To se u posljednje dvije godine nije desilo – naveo je Rogić.

Predsjedništvo je zadužilo rukovodstvo BORS-a da o ovim problemima razgovara sa predsjednicom Republike, predsjednikom Vlade i nadležnim ministrima i izvještaj o tome podnese Skupštini Boračke organizacije planiranoj za april.