epa10304980 Josep Borrell, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, speaks to the press at the start of the EU Foreign Affairs Council in Brussels, Belgium, 14 November 2022. The meeting will focus on the war in Ukraine, the Great Lakes region and the Western Balkans. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kako je saopštio EU Info centar, Borelj je pozitivno ocenio jučerašnju javnu intervenciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića po tom pitanju, a naglasio je važnost za obe strane da u potpunosti sprovedu sve nerešene obaveze iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Borelj je ponovio posvećenost Brisela putu Srbije u Evropsku uniju i poručio da se raduje daljem napretku u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru pristupnih pregovora, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, a pozdravio je korake Srbije ka usklađivanju vizne politike sa EU.

Borelj i Dačić razgovarali su o pitanjima koja se odnose na Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku, pri čemu je visoki predstavnik EU naglasio povećan značaj usklađivanja Srbije sa zajedničkom bezbednosnom politikom nakon ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

On je, takođe, istakao jasno očekivanje da Srbija, kao zemlja kandidat, bude uz Evropsku uniju u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa svojim strateškim izborom integracije u Uniju, a pozdravio je kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Srbije misijama i operacijama EU u okvirima Zajedničke bezbednosne politike.