Evropska komisija najavila je danas dodatnih 3,5 miliona evra humanitarne pomoći za podršku migrantima u BiH suočenim sa humanitarnom katastrofom, prenio je “Avaz”.

– Humanitarna pomoć EU osiguraće ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nevolja. Međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rješenjima. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije – rekao je Borelj, koji je i potpredsjednik Evropske komisije.

Najavljeno humanitarno finansiranje osigurava migrantima toplu odjeću, prekrivače, hranu, zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku.

Iz EU su naveli da više od 1.700 migranata nema odgovarajuće sklonište u Unsko-sanskom kantonu.

– Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, nakon zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu. Dodatnih 800 izbjeglica i migranata, među kojima su i djeca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima – saopšteno je iz EU.

Komesar za upravljanje kriznim situacijama Јanez Lenarčič rekao je da će EU osigurati dodatnu hitnu pomoć, između ostalog, i za one koji spavaju na otvorenom, kroz podjelu hrane, prekrivača, tople odjeće, te nastaviti pružati podršku maloljetnicima bez pratnje.

EU je od početka 2018. godine obezbijedila više od 88 miliona evra bilo direktno BiH ili putem partnerskih organizacija za rješavanje neposrednih potreba izbjeglica, azilanata i migranata, kao i da bi pomogla BiH da ojača svoje kapacitete za upravljanje migracijama.