Foto: Novosti.rs

U saopštenju ruskog ambasadora navedeno je da je srpski patrijarh Irinej posvećivao pažnju i brigu o pravoslavnom stanovništvu Balkana, podržavajući i učvršćujući pastirsku ulogu SPC.

– Njegov savjet je uvijek pomagao u djelovanju u tom pravcu. Svu snagu je posvećivao zaštiti vjerskih kanona, sprečavajući napade na jedinstvo pravoslavlja – istakao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak za Srbiju i pravoslavni svijet, saopšteno je iz Ruske ambasade.

Ambasador Rusije u Srbiji naveo je da upokojenje patrijarha Irineja, koga je smatrao svojim duhovnim ocem i velikim čovjekom, doživljava kao ličnu tragediju.

– Njegova ljubav prema ljudima, najveći intelekt, mudrost, pronicljivost, bukvalno su ozarivali svakog ko je imao sreće da razgovara sa njim – naglasio je ruski ambasador.

On je napomenuo da je životno djelo patrijarha Irineja bio završetak unutrašnjih radova u Hramu Svetog Save u Beogradu.

– Danas, kao nikad ranije, ispunjeni smo odlučnošću da se ta veličanstvena zamisao ostvari. Drago mi je da Rusija tome pomaže. Siguran sam da će zavjeti patrijarha Irineja i njegovo samopregorno služenje zauvijek biti za nas izvor svjetlosti, nadahnjujući na nove blage poduhvate – dodao je Bocan-Harčenko.

Patrijarh Irinej sahranjem je juče u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime