Foto: Novosti.rs

Bocan-Harčenko rekao je da to pitanje u potpunosti zavisi isključivo od pristupa Evropske komisije, objavio je danas Sputnjik.

– Ukoliko se ne bude politizovalo ovo pitanje i preovlada pragmatični pristup kada je riječ o ekonomiji i interesu Evrope, ovaj projekat će uspjeti – istakao je on.

Bocan-Harčenko je naveo da je Moskva spremna na konkurenciju na gasnom tržištu Evrope, ali na zdravoj i dobronamjernoj osnovi.

Prema njegovim riječima, Rusija u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze i njeni partneri to jako dobro razumiju.

– Međutim, pitanje nelojalne konkurencije je očigledno. Mi pozdravljamo konkurenciju, ali na normalnoj i zdravoj osnovi, bez loših namjera – dodao je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o Srbiji, ruski ambasador je podsjetio da je Rusija Srbiji prošle godine isporučila 2,1 milijardu kubnih metara gasa.

On je dodao i da su Rusija i Srbija postigle saglasnost o pitanju proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru, te da se ovim pitanjem bavi Gasprom uz podršku srpskih partnera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je za novog ambasadora Rusije u Srbiji imenovao Aleksandar Bocan-Harčenka koji još nije zvanično stupio na dužnost.