Foto: BETA

Ruski ambasador je za Blic rekao da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora i da zabrinjava želja za brzim rešenjem, jer bi se došlo do osetnog napretka i kompromisa ako bi bilo više vremena.

“Ne verujem da postoji brzo rešenje, osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznavanja nezavisnosti Kosova”, rekao je Bocan-Harčenko upitan o nastojanju SAD da se u kratkom roku reši pitanje odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao da se o eventualnoj razmeni teritorija više priča u medijima, a da zvanično takvog predloga nije bilo.

Ambasador Rusije je rekao da nisu tačne kritike da Rusija ne želi da dođe do rešenja, kako bi kroz Srbiju zadržala uticaj na region. Dodao je da je interes Rusije “uvek bio i ostaje nastavak, u ovom slučaju obnavljanje, razgovora”.

“Ako međunarodna zajednica želi da napravi pozitivan i značajan doprinos, mora da izvuče pouke iz onog šta je bilo, kao i da razume sadašnju situaciju koja ne odgovara nikome ni u regionu, ni u Evropi, niti Vašingtonu”, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da “celkupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244”.

Špijunska afera – daleka prošlost

Upitan o špijunskoj aferi koju je pokrenuo snimak ruskog obaveštajca kako daje novac pripadniku Vojske Srbije u penziji, Bocan-Harčenko je rekao da je “sve to iza nas”.

“Posle toga smo odmah krenuli dalje. Dijalog na najvišem nivou, između predsednika Vučića i predsednika Putina, bio je o našim planovima za budućnost, niko se nije vraćao u prošlost. Sada je to još dalja prošlost”, rekao je Bocan-Harčenko.