Blinken i Ostin doputovali su u Kijev u nedelju, kopnenim putem preko Poljske, i sastali se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ostalim vodećim ukrajinskim zvaničnicima, rekao je visoki zvaničnik Stejt dipartmenta.

Nije želeo da otkriva detalje puta, a zahtevi medija da prate Blinkena i Ostina u Kijevu odbijeni su iz bezbednosnih razloga. Novinari su obavešteni o poseti pod uslovom da izveštaje ne objavljuju pre izlaska američkih zvaničnika iz Ukrajine.

Kijev je proteklih nedelja posetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke zemlje su ponovo otvorile i ambasade. Vašington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni deo Ukrajine, napominje Rojters.

Informaciju o poseti u javnost je na kraju pustio ukrajinski predsednik, i to u subotu, a američki zvaničnici ističu da su tu mogućnost uračunali u planove o bezbednosti, dodavši da nije omela posetu.

Sastanak trajao oko 90 minuta

Plan je bio da sastanak američkih zvaničnika i ukrajinskog predsednika, ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, ministra odbrane Oleksija Reznikova i drugih zvaničnika traje oko 90 minuta.

Blinken i Ostin najavili su povratak američkih diplomata u Ukrajinu iz Poljske, gde su prebačeni nakon početka ruske invazije. Za početak će tokom nedelje putovati svakog dana u Lavov, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je zvaničnik Stejt dipartmenta.

“Ništa ne može zameniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju”, brifirao je novinare u Poljskoj pod uslovom da ostane anoniman.

Dodao je i da će predsednik Džo Bajden u ponedeljak i zvanično imenovati Bridžet Brink, sadašnju ambasadorku u Slovačkoj, ambasadorkom u Ukrajini. Tako će popuniti mesto koje je bilo upražnjeno više od dve godine.

Pomoć od 322 miliona dolara

Blinken i Ostin izvestili su Zelenskog i o više od 322 miliona dolara američke finansijske pomoći za odbranu Ukrajine, čime se njen ukupni iznos penje na oko 3,7 milijardi dolara, naveo je američki zvaničnik u Poljskoj.

“To će Ukrajini osigurati podršku za njene potrebe, posebno za bitku u Donbasu. Pomoć će istovremeno ukrajinskim oružanim snagama omogućiti prelaz na sofisticiranije oružje i sistem protivvazdušne odbrane, u osnovi kompatibilne s onima NATO”, rekao je zvaničnik.

Gotovo 400 miliona dolara za odbranu dobiće i 15 drugih zemalja u regionu srednje i istočne Evrope i na Balkanu, naveo je neimenovani američki zvaničnik.

Uoči poseta, Blinken je u petak razgovarao s glavnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom zbog koordinacije poseta čelnika UN Moskvi i Kijevu, dodao je.

Američki ministar odbrane otputovaće sada, prema rečima američkog zvaničnika, u Nemačku – on će u vazdušnoj bazi u Ramštajnu organizovati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine.