Blagojević je naveo da je Džaferović bio upoznat sa dejstvima i zločinima odreda “El mudžahedin”, da je znao njihovo kretanje, kao i izvršenje ratnih zločina na Ozrenu, Vozući i u samoj Zenici.

On je rekao da Džaferovićeva izjava kojom negira i umanjuje zločine takozvane Armije BiH u proteklom ratu predstavlja nastavak izrugivanja istini i zločinama izvršenim nad Srbima od Vozuće do Zenice, jer je kao ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica bio upoznat sa dejstvima i zločinima odreda “El mudžahedin” i ostalih.

“Krajnje je vrijeme za pokretanje Džaferovićeve odgovornosti, makar i po osnovu komandne odgovornosti”, istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, bivši komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin osuđen je na deset godina za zločine nad Srbima u Vozući, a pod njegovom i ingerencijom policijskih struktura, kojima je tada i Džaferović pripadao, dovedeni su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

On je istakao da je odgovornost Mahmuljina i Džaferovića ista, jer je, pripadajući policijskim strukturama, Džaferović doveo mudžahedine i predao ih Mahmuljinu.

Blagojević je ukazao da se sa područja Vozuće potražuju tijela 139 srpskih civila i boraca, od toga 89 pripadnika Četvrte ozrenske lake pješadijeske jedinice, a svaka aktivnost od strane institucija BiH već pet godina stoji u mjestu.

– Nikako ne mogu da “progutam” taj izraz nestali. Јedan broj saboraca i civila jeste stradao negdje u borbi tokom proboja iz okruženja. Veliki broj njih su živi zarobljeni. Zna se imenom i prezimenom da su viđeni u kampu odreda “El mudžahedin” nakon kojeg im se gubi svaki trag – izjavio je Blagojević.

On je naveo da kod Tužilaštvo BiH i bezbjednosnih agencije na zajedničkom nivou nema pomaka da se, između ostalog, utvrdi Džaferovićeva odgovornost u tim zločinama.

Blagojević je upozorio da u sudskim procesima ne pozivaju sve preživjele svjedoke stravičnih zločina nad Srbima ili one koji su “glasniji u prozivci”.

U takvim okolnostima Blagojević navodi da se Srbima zbog šamara muslimanu presuđuje višegodišnja zatvorska kazna, a da niko od muslimana ne odgovara za odrubljivanje glave Srbinu.

– Zašto se ne pozivaju ljudi koji imaju podatke i znaju? Zašto se to više ne pokrene? Četiri do pet godina mi smo već na mrtvoj tački – konstatovao je Blagojević i dodao da ga, uprkos silnim izjavama koje je davao istražnim organima, niko nije pozvao za svjedoka.

Blagojević je upozorio da je indolentnost pravosudnih institucija BiH smišljena i računa na “biološki sat” preživjelih svjedoka i porodica nestalih koji sve više izumiru.

– Znam i meni je potpuno jasno da institucije Federacije BiH svjesno opstruišu da od odgovornosti zaštite svoje pripadnike, ali boli što institucije Republike Srpske nisu dovoljno aktivne da se oni i kazne – poručio je Blagojević.

On je istakao da je obeshrabrujuće što na skupu povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se svake godine obilježava u Petrovu, od predstavnika zvaničnih institucija nema konkretnih podataka o realizovanim aktivnostima za prethodnu godinu, “pa bilo to i da su vršene opstrukcije i od koga u pokušajima da se pronađu nestali Srbi”.