Foto: SRNA

Bjelica je istakao da je Sokolac grad sporta jer ima više od 1.200 omladinaca u sportskim klubovima, te istakao da na MOSI učestvuje 27 opština i gradova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore, sa više od 2.000 sportista.

On je naglasio da je pokrovitelj ove manifestacije predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a znatan doprinos dali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Vlada Srpske.

Bjelica je zahvalio i javnim preduzećima iz Srpske koji su slijedili stavove Vlade Srpske i podržali ovaj projekat.

“Zahvaljujući podršci, mi smo organizovali ovu manifestaciju, a urađeno je dosta i na bezbjednosti posjetilaca, uključujući i postavljanje video-nadzora u svim dijelovima grada”, rekao je Bjelica.

On je istakao da je za potrebe ove manifestacije rekonstruisan stadion “Bara”, urađena nova tartan staza, kao i tereni za tenis i odbojku na pijesku, osvježena sportska dvorana, te nabavljena i oprema za sve sportske discipline.

Bijelica je istakao da je premijer Srpske Radovan Višković znao gdje treba da se ulaže, jer su u prošloj godini pokrenuta sva preduzeća, a sa biroa je skinuto oko 400 ljudi.

On je naglasio da radi i privreda, te da je pokrenuta “Nova Romanija”, otvorene četiri firme za proizvodnju peleta, a sada je počela i izgradnja drvenih kuća za tursko tržište.

“Na Sokocu je rođeno 28 djece više nego u prethodnoj godini, a upisano je više prvačića”, naveo je on.

Načelnik opštine Sokolac je na manifestaciji otvaranja MOSI zlatnu opštinsku plaketu uručio premijeru Viškoviću, dok je onu namijenjenu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku primio njegov izaslanik Boško Tomić.

Zlatne opštinske plakete dodijeljene su i ministru finansija Republike Srpske Zori Vidović i gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću.

Srebrne plakete su uručene direktoru Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenadu Nešiću, Oružanim snagama BiH i Crvenom krstu Republike Srpske.

Svečanim defileom na stadionu “Bara” na Sokocu, podizanjem zastave i intoniranjem himne MOSI danas je počela ceremonija otvaranja Međuopštinskih omladinskih sportskih igara na kojima učestvuje više od 2.000 sportista iz 27 opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH.