U pismu, koje će danas pročitati članovima Glavnog odbora SDS-a, a koje je u posjedu ATV, Bjelica navodi da se prva dimenzija takvog djelovanja Govedarice manifestuje u činjenici da je nakon izbora iz stranke isključio nekoliko visokopozicioniranih članova i to u nelegalnom i nelegitimnom postupku oduzimanja i ograničavanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bjelica ocjenjuje da je taj nelegitimni postupak karakterističan po tome što je Govedarica u svojoj ličnosti sjedinio nespojive procesne funkcije – tužioca i sudije.

On tvrdi da je Govedarica sam odlučivao protiv koga će pokrenuti nekakav “disciplinski postupak”, a da članovi SDS-a koje je istovremeno optuživao i sudio im nisu bili ni obaviješteni o njegovom pokretanju, vođenju, toku niti su mogli da u tom postupku učestvuju i štite svoja ljudska prava i osnovne slobode.

Bjelica naglašava da su ti članovi SDS-a već bili izloženi samovolji predsjednika SDS-a koja se ispoljavala u njegovoj procjeni i bez postupka i dokaza, “utvrđenom” uvjerenju da su ta lica djelovala “suprotno stavovima SDS-a utvrđenim na bazi programskih ciljeva i zadataka”.

“Postupajući na ovakav način, predsjednik SDS-a, ne samo sjedinjujući nesjedinjive procesne funkcije i koncentrišući sav tok postupka u sopstvenu ličnost, već i onemogućavajući članovima stranke o čijem je ustavnom pravu na slobodu političkog organizovanja i djelovanja, konkretizovanog u članu 31. stav 1. Ustava Srpske, odlučivao, povrijedio je tim članovima i ustavno pravo koje im jamči slobodu misli i javnog izražavanja mišljenja”, navodi Bjelica.

Bjelica kaže da je Govedarica sankcionisao isključivanjem iz SDS-a određene članove samo zato što su koristili svoje ustavno pravo da misle i da tu misao javno izraze smatrajući, a ne namećući u kom pravcu bi trebalo da se usmjeri politika SDS-a kako bi se ostvarivali ciljevi stranke, kao što su zaštita i unapređenje Republike Srpske, interesi srpskog naroda, čuvanje i razvijanje političkog jedinstva i nacionalne sloge, te mnogi drugi.

“Prema tome, ukoliko je sloboda mišljenja i javnog izražavanja tog mišljenja u proklamovanju ciljeva SDS-a djelovanje `suprotno stavovima SDS-a utvrđenim na bazi programskih ciljeva i zadataka`, onda je jasno da predsjednik SDS-a niti zna odredbe Statuta, ni programske ciljeve stranke, čiji je, nažalost, predsjednik”, ističe Bjelica.

On navodi da je to druga dimenzija, kako kaže, nelegalnog, neustavnog i nezakonitog djelovanja predsjednika SDS-a koja ishodi u djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta Republike, kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava, a što je izričito zabranjeno Ustavom Republike Srpske.

“U Pravilniku o stranačkoj disciplini i organizaciji evidencije članstva ne postoji pravni osnov koji daje predsjedniku SDS-a pravo da isključi bilo kog člana, već odluku o isključenju može donijeti samo opštinski ili gradski odnosno izuzetno Glavni odbor, te je jasno da je riječ o nezakonitim odlukama jer nemaju normativni osnov”, dodaje Bjelica.

Prema njegovim riječima, odredbe o vođenju postupka na principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”, odnosno “Vukota te tuži, Vukota ti sudi”, u skladu sa načelom legaliteta, moraju biti u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koji se direktno primjenjuju i koji imaju jaču pravnu snagu.

“Normalne stranke, demokratske stranke, se ponose svojim članovima, raduju se dugogodišnjem članstvu ljudi u istoj političkoj opciji. Kada se to gubi, kada nema tog osjećaja, iskusni postaju smetnja samovolji. A kada se na to doda precjenjivanje svojih kapaciteta i značaja, uz nipodaštavanje svega i svakoga drugog, imamo ovakvog predsjednika i ovo stanje u stranci”, zaključio je Bjelica.