Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH i lider Demokratskog fronta, posjetiće 29. avgusta Beograd, gde će, zajedno s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svečano ozvaničiti početak gradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz”.

Komšiću je poziv iz Srbije upućen pre nekoliko dana i, kako je nezvanično potvrđeno, predsedavajući Predsedništva BiH prihvatio ga je i prisustvovaće ovom događaju.

To znači da će Komšić zvanično posetiti Srbiju posle skoro osam godina. On je 2001. postao prvi ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ali je 2003., zbog principijelnih razloga i neslaganja s tadašnjom bh. politikom, podneo ostavku na ambasadorsku funkciju.

Komšić je godinama žestoki kritičar politike Beograda. Lider DF-a je 2007., u vreme dok je u prvom mandatu obavljao dužnost člana Predsedništva BiH, poručio tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da prste drži dalje od BiH, “jer bi mogao dobiti po prstima i po nosu”. Ovakva njegova reakcija izazvala je napete odnose između dve države.

Oštar je protivnik i politike Aleksandra Vučića. U Srbiji je poslednji put bio u zvaničnoj poseti 2011. godine u okviru sastanka predstavnika Igmanske inicijative, dok je predsednik Srbije bio Boris Tadić.

No, za očekivati je da će Komšić s Erdoanom i Vučićem razgovarati o ekonomskim temama i o tome kako će se finansirati gradnja brzog puta od granice sa Srbijom do Sarajeva. Auto-put koji bi povezao glavni grad Srbije sa Sarajevom, Srbija, za sada, gradi iz vlastitih sredstva.