Centralne vesti televizija sa nacionalnom frekvencijom i N1 televizije u prethodnih pet meseci pokazale su da predsednik Srbije dominira u etru.

“Danas imamo jednog i nejednake, znači dominantnog Aleksandra Vučića i ostale političke aktere koji su prosto negde po strani”, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Predsednik Aleksandar Vučić pojavio se samo u vestima u proteklih pet meseci više od 55 sati. Najviše na Pinku 33 sata a najkraće na televiziji O2 ukupno oko tri sata.

“Kako to izgleda i kolika je to personifikacija sve politike, svih pitanja, svih problema u rukama Aleksandra Vučića, govori to njegovo vreme kao što smo rekli 55 sati 54 minuta, a svi ostali u Vladi, računajući i kancelariju za Kosovo i Metohiju je 22 sata i 57 minuta”, naglasio je Radule Perović.

Kao najvažniji lideri opozicije prepoznati su Dragan Đilas i Boško Obradović. Đilas sa više od tri sata, a Obradović sa više od sat vremena.

“Oni su prepoznati kao najveći protivnici režima, ostali opozicioni lideri nemaju upola vremena kao njih dvojica”, kaže Perović.

BIRODI je podatke uporedio sa periodom pre izborne kampanje 2017. godine, a zaključak je da vesti tada i vesti sada potpuno drugačije izgledaju.

“Tada za razliku od današnjice smo imali preovlađivanje ekonomije i privrede, tada je tema ekonomija i privreda bila zastupljena sa bezmalo 60 procenata”, kaže sociolog Dražen Pavlović.

U Birou za društvena istraživanja ocenjuju da se javni servis ne bavi pitanjima i analizom, tako se ponaša i televizija Hepi, dok Pink Prva i O2 najviše vremena daju predsedniku i vode negativnu kampanju protiv opozicije.

N1 televizija po istraživanju daje najveći balans vremena i tona, što bi bio prototip za centralne informativne emisije kada bi Regulatorno telo (REM) radilo svoj posao.