Na jedinom festivalu u Irskoj, koji popularizuje ostvarenja van domaćeg govornog područja, ove godine prikazana su 22 filma, od kojih čak 14 premijerno, među kojima je bio i najuspešniji srpski film “Јužni vetar”, reditelja Miloša Avramovića.

Na Festivalu u Kilkenu ove godine sedmi put su dodijeljene i nagrade za istaknuta ostvarenja glumaca i autora “Angela avards”, prenosi Tanjug.

Na ovom festivalu nagrade dobitnicima uručuju irski glumci, pa je nagradu Bikoviću uručila Čarli Marfi, glumica poznata po ulozi u seriji “Birmingemska banda”.

Zahvaljujući za nagradu, Biković je istakao da očigledno nešto nije u redu sa savremenim svijetom, ali da autori festivala, baveći se ovakvim filmovima, čine veliku stvar i plivaju protiv struje.

Biković je dobitnik i rusko državno priznanje – Medalje Puškina, koja se dodjeljuje za zasluge u oblasti kulture, prosvjete, društvenih nauka, literature i umjetnosti.

Ovu nagradu mu je uručio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Miloš Biković je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac, koji se posljednjih godina proslavio i u ruskoj kinematorafiji, počevši sa filmom “Sunčanica”, ruskog reditelja Nikite Mihalkova.