Kome je smetao srpski narod u BiH, koliko je Srba ušlo u 20. vijek u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto nema pravde za srpske žrtve u Bosni i Hercegovini… neka su od pitanja na koja su autori projekta pokušali da nađu odgovore i ostavili trag za buduće generacije.

– Srpski narod koji, po svim pisanim izvorima, od najmanje devetog vijeka živi na prostoru BiH, stradavao je kao nijedan drugi narod u Evropi i svijetu, tri puta na kućnom pragu ubijan, protjerivan i pokrštavan – kaže Lolić Močević.

U knjizi i filmu objedinjena su potresna svjedočenja 59 svjedoka i šest naučnih radnika.

– Ono što najviše boli je poruka da nema pravde za srpske žrtve još uvijek u BiH – kaže Lolić Močević.

“Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku” je istorijska monografija.

– Srpski narod koji je bio većinski narod u BiH došao je `90-tih godina u poziciju da opet bude biološki isrtrijebljen sa prostora zapadno od Drine. Na sreću, ipak je stvorena Republika Srpska, koja je danas njen institucionalni okvir i jedini garant opstanka srpskog naroda – kaže profesor Draga Mastilović.

Srpski narod u BiH izašao je iz 20. vijeka sa demografskim manjkom od 15 odsto. Ovaj projekat, kako je istaknuto, nije poziv na osvetu, već širenje istine o stradanju srpskih civila i poziv za nezaborav, jer ako zaboravimo žrtve mi ih drugi put ubijamo. Obje knjige prevedene su na engleski, njemački i ruski, a iduće godine u planu je i prevod na francuski jezik.