U sportskoj sali OŠ “Vuka Karadžić” u Bijeljini danas je glasački materijal podijeljen predsjednicma biračkih odbora koji ga potom uz pratnju policije prevezli do glasačkog mjesta.

– Izborni materijal će sve vrijeme biti zaštićen od strane policije. Isto tako će kompletan izborni dan biti obezbijeđen od strane policije. Predsjednici Biračkih odbora su apsolutno odgovorni za svoj rad, da ne podlježu, ne treba da slušaju političke subjekte što ih savjetuju, ni nosioce zakonodavne i izvršne vlasti nego da rade isključivo po Izbornom zakonu Republike Srpske – pravilnik o sprovođenju opoziva. Da se drže uputstva koja im je dala ova komisija, isto tako da koriste ono što im je rečeno na obuci i ništa drugo – rekla je Dijana Božić Savić, predsjednica Komsije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

Referendum u nedjelju 19. marta u Bjeljini, prvi je koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.