Bišćani su i na današnjem protestu izrazili svoje neslaganje zbog nerješavanja problematike sa migrantima koja u posljednje vrijeme eskalira.

Građani su svoje neslaganje iskazali i u naselju Borići, gdje je Đački dom u kojem su smješteni migranti. Naime, u ovom naselju počelo je uklanjanje stabala borova da bi se pripremio teren na kojem bi bili postavljeni novi kontejneri za migrante, čemu se Bišćani protive.

Zbog jake kiše, građani su se zatim razišli, a nove proteste su najavili za sutra u 18 časova.

Za federalne medije Bišćanin Iso Mujanović je izjavio da je problem s migrantima izrežiran u Sarajevu i da bi, ako se uskoro ne riješi, moglo doći do velikih problema u Krajini. Ističe da su za ovakvo stanje krivi direktor FUP-a Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, jer su, tvrdi, uzeli novac za zbrinjavanje migranata, a onda ih poslali u Bihać.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da su specijalne jedinice Federalne uprave policije u pripravnosti i da prate ova dešavanja.

Nekoliko hiljada Bišćana sinoć je na gradskom trgu tražilo izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprečavanje priliva novih migranata u taj kanton. Nakon protesta, oni su blokirali autobusku stanicu i magistralni put, te poručili da žele da migranti budu smješteni izvan grada i da budu pod kontrolom.

Sinoćnji protesti protekli su bez problema, jer je policija upozorila vozače autobusa da ne idu na stanicu, a migranti su ranije izlazili iz autobusa i stizali okolnim rutama.

Kantonalne vlasti već mjesecima upozoravaju da ne mogu više da kontrolišu dešavanja sa migrantima, jer se njihov broj svakodnevno povećava. Navode da je samo u septembru stiglo 2.764 ilegalnih migranata, a od početka krize 10.113. Migranti žive u nehumanim uslovima u Đačkom domu, a znatno je povećan i broj krivičnih djela u kojima su oni počinioci.

Nadležne institucije, od Savjeta ministara BiH, Ministarstva bezbjednosti, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, FUP-u, UNHCR i IOM BiH, obećale su pomoć u rješavanju ovih nagomilanih problema, ali iz Bihaća odgovaraju da ništa od toga nije realizovano, zbog čega su na granici strpljenja.