Iako je najava o raspuštanju dva prihvatna centra u Bihaću i Velikoj Kladuši privremeno odgođena, tamošnje vlasti upozoravaju da će do toga doći ukoliko nadležne bh institucije nešto hitno ne preduzmu po ovom pitanju. Bezbjednosna situaciju u ovom kantonu značajno je narušena.

– Ministarstvo bezbjednosti BiH mora da preuzme kontrolu nad migrantskim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši, jer kantonalna policija nije u stanju samostalno da se izbori sa ovim problemom – poručuje ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić.

Teret migrantske krize pao je na leđa kantona, u kome se trenutno nalazi 3.450 migranata, što je za 250 više od kapaciteta koji može da primi. Mjesta za nove migrante kažu, nema!

– I dalje ostajemo pri svojim zahtjevima, dakle ako ovo pitanje ne riješi kroz sistem BiH institucija, bićemo prinuđeni da ova dva centra , da idemo u pravcu zatvaranje – rekao je Nermin Kljajić ministar Unutrašnjih poslova USK-a.

Posebno zabrinjava informacija da se u Grčkoj nalazi 70 hiljada migranata, koji će uskoro krenuti ka Evropskoj uniji. Na tom putu ucrtana je i BiH.

– Јedan od zaključaka je taj da se i dalje insistira maksimalno uključivanje u rješavanje ovog problema i svih pripremnih radnji koje slijede u narednom periodu – istkao je Mustafa Ružnić premijer USK-a.

Trenutna situacija ne odgovara ni migrantima, koji su sve nervozniji. Samim tim, povećan je i broj krivičnih djela, pa čak i onih najtežih.

Sa tučama migranata u centru grada Bišćani su svakodnevno suočeni. Bezbjednosna situacija je daleko od povoljne. Potvrđeno je da su među migrantima teroristi, ali i silovatelji. Migrant koji je krajem prošle godine u Bihaću silovao djevojku bio je HIV pozitivan.

– Kroz našu ambulantu prošao je jedan bolesnik koji je bio HIV pozitivan, on je dalje upućen na liječenje i ispitivanje u Klinički centar Sarajevo – istakla je Enisa Šabotić načelnica infektivnog odjela Kantonalne bolnice “dr Irfan Ljubijankić”.

Međutim, tu problemima nije kraj. Migrant zaražen HIV-om pobjegao je iz centra Ušivak u Hadžićima. Dan kasnije viđen je u Bihaću, odakle mu se gubi svaki trag. Dok se pretpostavlja da je napustio BiH, zabrinutost Bišćana raste iz dana u dan.

Dolaskom ljepšeg vremena, pritisak migrantskog talasa znatno je veći i na pogranične opštine Srpske. Od početka godine na području koje pokriva PU Prijedor otkriveno je 180 migranata. Neuporedivo više u odnosu na isti period prošle godine, kada su na ovom području evidentirana svega tri migranta.

U sjeverozapadnom dijelu Srpske na udaru su posebno opštine Novi Grad i Kozarska Dubica. Stanje bezbjednosti za sada je pod kontrolom.

– Nisu evidentirana krivična djela, niti prekršaji izvršeni od migranata na našem području. Pratimo stanje, kontrolišemo, sarađujemo sa nadležnim institucijama – naveo je Sretoja Vujanović načelnik PU Prijedor.

Povećan priliv migranata primjetan je i u Bijeljini, gdje je od početka godine evidentirano 158 migranata. Migrantska kriza osjeti se i u Gradišci, gdje je sinoć u policijskoj akciji spriječen pokušaj krijumčarenja ljudi i otkriveno 13 ilegalnih migranata.