Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da je izbor Zorana Tegeltije najvažnija odluka koju Predsjedništvo može da donese ako je BiH bar malo normalna zemlja, a ukoliko ne bude izabran to je onda jasna potvrda da u BiH nema ničega normalnog, da se u njoj uništava sve ono što normalnoj pameti ne bi trebalo da smeta, a oni koji to rade moraće na sebe da preuzmu odgovornost za sve što se bude dešavalo nakon toga.
Na pitanje šta očekuje od sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH – da li će biti izabran predsjedavjući Savjeta ministara ili će BiH nastaviti da tavori kao karikatura od države koja lagano izdiše, Dodik je pojasnio da je tražio da se zakaže sjednica Predsjedništva BiH da bi za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara imenovao Zoran Tegeltija.
“Opštepoznato je, a i u nekim objektivnim međunarodnim krugovima, da BiH umire sporom smrću koju sada upravo ubrzavaju /Željko/ Komšić i /Šefik/ DŽaferović, koji su, da bude apsurd, navodno najglasniji borci za BiH, pokušavajući da izbjegnu nešto što je nemoguće u civilizovanim državama i društvima, a to je da, nakon skoro godinu dana, ne pokazuju sposobnost da se primijene izborni rezultati, odnosno da se izabere vlast”, istakao je Dodik.
Svako i malo normalan, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH, reći će da rušilačko umijeće bošnjačkih političara na vlasti u BiH godinama dominira i shodno tome biva osujećen svaki pokušaj stvaralačke energije.
“Rušenje svega i svja, pa tako i BiH kod vladajućih bošnjačkih političkih prvaka, prema onome kako se sada ponašaju i rade, postao je manir, način ponašanja i način mišljenja. Takvo ponašanje bi razorilo Ameriku a kamo li BiH. Zbog toga je BiH nemoguća država koja se raspada, a ne zato što je ruši Milorad Dodik i srpski narod”, rekao je Dodik.
On je naglasio da je svima jasno da niko u Republici Srpskoj nema ništa protiv BiH onakve kako je izvorno skrojena u Dejtonskom sporazumu, ali ovakvo ponašanje bošnjačkih političara na vlasti je direktan atak i na Dejtonski sporazum, nažalost, i dokaz da ovakva BiH nije sposobna da postane kandidat za članstvo u EU.
Komentarišući činjenicu da se u sarajevskim kuloarima i pojedinim medijima spekuliše da bi u nekoj varijanti i Mirko Šarović mogao da bude kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Dodik je u intervjuu Srni rekao da nesposobnost da se stvarnost sagleda i uvaži relanost vodi do halucinantnog izobličavanja, pa tako i do Šarovića.
“Pa neće Komšić i DŽaferović odlučivati ko će predstavljati Republiku Srpsku u Sarajevu, a još manje sarajevski mediji. O tome je već odlučio narod Republike Srpske dajući ubjedljivu većinu glasova SNSD-u i njegovim kandidatima, uključujući tako i Zorana Tegeltiju”, naglasio je Dodik.
Na pitanje šta će biti nakon 5. septembra kada ističe rok Sporazumu o formiranju vlasti koji je potpisao zajedno sa predsjednicima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, ukoliko se ne sprovede ono što je potpisano, Dodik je rekao da postoji više varijanti, te da će vidjeti do tada.
“Svaki potez koji preduzmemo biće donesen u svrhu odbrane Republike Srpske, njene autonomije i njenog integriteta i nećemo pristati ni na kakve ucjene, majorizaciju srpskog naroda i rušenje izvornog Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Dodik.
Kada je riječ o prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji uskoro treba da budu raspisani te da prema ispitivanjima javnog mnjenja vode stranke Aljbina Kurtija i Isa Mustafe koje se zalažu za “veliku Albaniju” i da je interesantno da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje na njihove programe, Dodik je naglasio da Republika Srpska stoji uz Srbiju i ostaje pri odluci da BiH neće priznati samoproglašeno Kosovo, kao i pri stavu da je pitanje rješenja spora Beograda i Prištine pitanje države Srbije.
“Srbije se držimo i pratimo je, ona nam pomaže i nikada se nje nećemo odreći. Vidjećemo u narednom periodu šta će se sve dešavati. Ali, najvažnije je da se sačuva mir i stabilnost”, konstatovao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.