RTRS

“U više navrata i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je veoma pomirljivim tonom jasno ukazujući da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih država, ali je isto pokazivao da vodi računa i prati situaciju u BiH, a posebno u Republici Srpskoj sa kojom Srbija ima potpisan Sporazum o specijalnim paralelnim vezama”, rekao je Župljanin Srni.

Kada je riječ o negativnim reakcijama u sinoćnjoj emisiji Mreža FTV na predsjednika Vučića i Republiku Srbiju, Župljanin smatra neprimjerenim, nekulturnim i nediplomatskim.

“BiH i njene institucije trebalo bi prvo da odgovore kada misle završiti istragu i pronaći krivca za pokušaj atentata na predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine. Ovo je regionalni skandal koji je ostao potpuno nerasvijetljen i po kome vlasti u BiH očito ne rade ništa”, istakao je Župljanin.

On je naveo da bi, u najmanju ruku, bilo diplomatski, kulturno i pristojno da se taj slučaj istraži, da se pronađu počinioci i privedu pravdi i zakonu, a tek tada da se uzima za pravo da se komentariše predsjednik Vučić i Srbija.

Župljanin je rekao da je neprimjereno da se u pomenutoj emisiji “pljuje po Srbiji, a da se istovremeno ne obezbijedi prisustvo i predstavnika aktuelne vlasti u Srbiji”.

“Takva praksa, koju na vrlo otvoren način protežira hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i poneki predstavnici vlasti iz reda bošnjačkog naroda, neprimjerena je i za svaku je osudu”, rekao je Župljanin.

Župljanin je poručio da bi BiH prvo trebalo da počisti svoje dvorište, pa da se onda bavi susjedima, posebno ozbiljnim zemljama poput Srbije koje su u međunarodnoj zajednici i u svijetu prepoznate kao faktor stabilnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime