Na pitanje da li to znači da će Republika Srpska formirati, odnosno vratiti svoju Vojsku, Dodik je rekao da je to njeno ustavno pravo koje nikad nije ni ukinuto.

– Mi smo samo dali saglasnost za drugačiji način organizovanja vojnih snaga u BiH. Sada ćemo povući tu saglasnost – istakao je Dodik.

On je rekao da teži miru, stabilnosti i ustavnom pravu, te da će Republika Srpska ostati dio BiH sa ovlašćenjima koja ima po Ustavu BiH.

– Neke stvari koje su rečene, nisu refleksija stvarnosti. Ne postoji vojska BiH na teritoriji Republike Srpske, nego Oružane snage u kojima su većina Srbi. Nema potrebe da se blokiraju kasarne, kada je 90 odsto pripadnika OS BiH u Republici Srpskoj su Srbi. Takođe bih naglasio da vjerujem u kapacitet EUFOR-a i da je njihov mandat produžen odlukom UN-a – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.

– Pokazalo se da BiH kako je trenutno uređena je dekadentna sa lažnim reformama i drugim problemima i da, kao takva, ne može opstati. Ono što želim u ime ljudi koji su me izabrali jeste da branim dejtonsko uređenje Republike Srpske i da implementiramo samo ono što je tu zapisano, nego da jurimo neke uzvišene ciljeve za koje se pokazalo da su imaginarni – naveo je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, te da je Šmit “privatno lice koje može da misli šta god hoće”.

– Njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u, zašto bi ga mi prihvatili? Njegov izvještaj je pisala muslimanska obavještajna služba u Sarajevu – naglasio je Dodik.