Dodik i Putin (foto: kremlin.ru)

Uz želje za dobro zdravlje i što skoriji susret, Dodik je Lavrovu, koji je prije dva dana zbog odlaska u izolaciju nakon kontakta sa osobom zaraženom virusom korona morao da odgodi posjetu BiH i Republici Srpskoj, zahvalio na principijelnoj politici koju Ruska Federacija u kontinuitetu provodi u BiH.
“Posebnu zahvalnost srpski član Predsjedništva izrazio je zbog podrške Ruske Federacije Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiju godišnjicu potpisivanja BiH obilježava za manje od mjesec dana”, navodi se u saopštenju.
Dodik je informisao Lavrova o pritiscima koje trpi Republika Srpska u vezi sa zahtjevima za odricanje od mehanizma zaštite putem entitetskog i etničkog veta zarad EU integracija, kojih se, kako je naglasio, Republika Srpska nikada neće odreći.
Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ruski šef diplomatije je, u telefonskom razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH, još jednom izrazio podršku Ruske Federacije ovom sporazumu i svim odlukama Republike Srpske koje su u skladu sa njim.
Lavrov je potvrdio da se sprema sastanak Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina do kraja godine.
Ruski šef diplomatije najavio je i otvaranje odjeljenja Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci, kao i dva kulturna centra – jedan u Banjaluci u Republici Srpskoj i u FBiH.
Tokom telefonskog razgovora Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi u NATO savez.
Takođe, bilo je riječi i o nabavci ruskih vakcina, koje će moći da dobije i Republika Srpska, i to oko 250.000 komada do Nove godine.
Povodom predstojećih lokalnih izbora, ministar Lavrov poželio je srpskom članu Predsjedništva BiH i njegovoj partiji, SNSD-u, mnogo uspjeha. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime