Luis Mekenzi (foto: cbc.ca)

List navodi tvrdnje jednog od bliskih saradnika predsjedavajućeg te komisije i izraelskog stručnjaka za istraživanje Holokausta Gideona Grajfa, da je gotovo sigurno da će Mekenzi biti pozvan da, u najmanju ruku, iznese svoja saznanja o dešavanjima u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, sa akcentom na Sarajevo, zato što ima nesporan kredibilitet da o tome govori.

“Ako komandant Unprofora iz tog perioda nije mjerodavan i kredibilan da govori o onome što se dešavalo, onda ne znam ko jeste. Da Mekenzi nije nekoliko puta izrazio sumnju u `zvaničnu` verziju dešavanja u Srebrenici, vjerovatno bi bio miljenik bošnjačke politike, ali pošto je iznosio suprotan stav i tvrdio da tamo nije počinjen genocid, onda je njegov kredibilitet sporan”, kaže sagovornik “Glasa Srpske”.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su međunarodne komisije za Srebrenicu i Sarajevo potpuno nezavisne i da ne zna ko će osim imenovanih članova učestvovati u njihovom radu, ali pozdravlja namjeru da pojedinci, kao što je penzionisani kanadski general, bar u svojstvu svjedoka iznesu svoja zapažanja iz spornog perioda.

“Vrlo je značajno da čovjek koji je boravio ovdje i bio direktan učesnik nekih događaja iznosi mišljenje koje odgovara namjeri da bude preispitano šta se zaista dešavalo i u srebreničkoj regiji i na području Sarajeva”, kaže Kojić.

General Luis Mekenzi rekao je nedavno da 1995. godine u Srebrenici nije počinjen genocid, već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.