Foto: RTRS

“Želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na jučerašnjoj telefonskoj sjednici usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Iako su nadležne institucije Republike Srpske učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti, Savjet ministara u tehničkom mandatu je, bez saglasnosti Vlade Srpske, usvojio ovaj akcioni plan.

“U saopštenju Savjeta ministara u tehničkom mandatu se navodi da usvojeni dokument sadrži 729 mjera za realizaciju 115 prioriteta Evropske komisije, što je netačna informacija iz razloga što su institucije u BiH usaglasile 691 mjeru od ovog broja, dok je preostalih 38 mjera još u procesu usaglašavanja koji se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Sve dok navedene mjere ne budu usaglašene u okviru mehanizma koordinacije, ne mogu biti tretirane kao sastavni dio Akcionog plana”, pojašnjavaju iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Vlada Republike Srpske, ostaju posvećeni procesu evropskih integracija uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti, kao i poštivanje usaglašenog mehanizma koordinacije, te pozivaju Savjet ministara koji djeluje u tehničkom mandatu da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime