Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da su „Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije“ . Dodao je da je na današnji dan 9. maj, u Drugom svetskom ratu 1945. godine kapitulirala Nemačka i da se „sećamo najveće pobede u 20. veku“.

„Naše deke i bake su pobedili u ovom ratu zajedno sa našom braćom Rusima“, rekao je Popović.

On je dodao da današnja generacija ima obavezu da svim političkim sredstvima brani dve najveće vrednosti Srbije – slobodu i nezavisnost.

Građani okupljeni u povorci “Besmrtni puk” krenuli su od spomenika Vuku Karadžiću ka Novom groblju i Spomeniku oslobodiocima Beograda, gde je šetnja i završena.

Među njima su, osim Popovića bili i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, funkcioner Socijalističke partije Srbije i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović i funkcioner Dveri Ivan Kostić.

Na čelu kolone je bio veliki transparent “Besmrtni puk Beograd” i figura predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo “Z”.

Mnogi od okupljenih nosili su, kako je objašnjeno, slike svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu, kojima je i namenjena ova manifestacija, kao i veliku trobojku koja istovetna i za Srbiju i za Rusiju.

Međutim, kako ističe reporterka N1, kritike koje se mogu da čuti je da je sama manifestacija “Besmrtni puk” izmišljotina Putina i da tokom nje šetaju ksenofobi i desničari koji mrze slobodu i Evropu.

Učesnici šetnje došli su do groblja Oslobodilaca Beograda gde su bili predstavnici ruske ambasade, predstavnici Belorusije i Kazahstana.

Nakon što su položeni venci i upisivanja u knjigu sećanja, kada je kroz kapiju izlazio ruski ambador učesnici “Besmrtnog puka” uzvikivali su “Ura”, “Živela Rusija”, “Živeo Putin”.

Niko od državnih zvaničnika tokom obeležavanja Dana pobede i polaganja venaca na više obeležja u Beogradu nije želeo da odgovara na novinarska pitanja, osim Andreje Mladenovića, koji predstavlja grad Beograd.

Na pitanje N1 da li je licemerno što se u Beogradu organizuje “Besmrtni puk” koji je u većini zemalja otkazan posle ruske agresije na Ukrajinu, Mladenović je rekao da je ono što grad slavi Dan Evrope, da je Beograd slobodarski grad i da nema veze s manifestacijom “Besmrtni puk” koju su pokrenule druge organizacije.

Ostali funkcioneri su, kako javlja reporterka N1, želeli da izbegnu da budu pitani za odnos prema Rusiji i kako je moguće da Ambasada Rusije učestvuje u organizovanju događaja pa i Besmrtnog puka. “Utisak je da pred formiranje vlade svi izbegavaju da se svrstavaju”, kaže naša novinarka.