Bijelo Polje - litija (Foto: Facebook/@manastirribnjak)

Predsjednik studentskog kluba na Pravnom fakultetu Nemanja Vučković najavio je da će sljedeći protest biti održan 14. februara u 18.00 časova ispred crkve Svetog Marka.

– Tada ćemo, nakon skupa, krenuti u molitveni hod, litiju do Orašca. Koračaćemo 70 kilometara za srpski narod u Crnoj Gori, a onda ćemo 15. februara na Sretenje u Orašcu imati moleban. Želimo da tom šetnjom poručimo Srbima u Crnoj Gori da nisu sami i da ne odustajemo od borbe – rekao je Vučković.

Prema njegovim riječima, vlast u Srbiji ne čini dovoljno da se riješi problem u vezi sa spornim crnogorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, zbog čega su pozvali da se to pitanje podigne na međunarodni nivo.

– Tražili smo da se odnosi dvije države svedu na konzularni nivo i da se raskine ugovor iz 2014. godine, na osnovu kog se u preko 40 srpskih ambasada nalaze i diplomate Mila Đukanovića, i da se cijelo pitanje podigne na međunarodni nivo. Sve to kako bi se inicirala rasprava u Savjetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, kako bi se govorilo o položaju Srba u Crnoj Gori i o položaju Srpske pravoslavne crkve. Režim u Podgorici neprestano ugrožava slobodu vjeroispovijesti, gazi Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i krši međunarodne ugovore – naveo je Vučković.

U prethodnom periodu, inače, studenti su prikupljali potpise za usvajanje rezolucije o ugroženost Srba i SPC u Crnoj Gori, a Vučković kaže da je sakupljeno više od 15.000 potpisa i da će oni biti predati do kraja mjeseca nadležnim institucijama.

– Naredne nedjelje ćemo krenuti sa istim zahtjevima da pravimo okupljanja i u drugim gradovima Srbije – dodao je.