Foto: BETA

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je na sastanku izražena nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo.

– Ponovljena je iskrena riješenost Srbije da mirno rješava probleme, ali i čelična odlučnost da se srpski narod na Kosmetu zaštiti od svake eventualne namjere da ga više ne bude – rekao je Đurić novinarima.

On je naglasio da Kosmet ostaje nacionalno pitanje broj jedan, da je jedinstvo Srba na Kosmetu i države neraskidivo, te da su izbori za opštine na sjeveru jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti, bez obzira na pritiske.

– Poslije te pobede na izborima, kako je rekao predsjednik Vučić, ne smije da bude “spavanja na lovorikama” i hvalisanja, već se od predstavnika Srba na Kosmetu očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda – rekao je Đurić.

On je istakao da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni da, ako bude potrebno, napuste funkcije u slučaju novih pritisaka.

Đurić kaže da su po pitanju taksa Prištine svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim institucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograda i Prištine do povlačenja taksa i pritisaka, bez obzira na različite ucjene.

– Dogovoreno je da ćemo do početka sastanka, najavljenog za juli u Parizu, pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksa Prištine, Srbija će preduzeti energične, oštre i efikasne mjere protiv predstavnika institucija u Prištini, koje će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbjegnu negativne posljedice za Srbe na Kosmetu – rekao je Đurić.

On je naveo da su Srbi sa Kosmeta na sastanku zahvalili Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na Kosovu i Metohiji i pomoć Srbije narodu na Kosmetu.