“Naš nacionalni interes je da održimo Republiku Srpsku, da je ojačamo i maksimalno vratimo na dejtonska ovlaštenja i ako se bude rešavalo kosovsko pitanje na način da dođe do nekakve podele, da zahtevamo za Republiku Srpsku isto što dobije deo Kosova koji bi pripao Albancima. Nama je bitno da makar deo Kosova bude vraćen pod jurisdikciju Srbije, ako ne možemo da vratimo celo”, izjavio je Anđelković za Televiziju “Pink”.

On smatra da Beograd ne treba da se postavlja prema NATO-u u skladu sa politikom koju Vašington ima prema Moskvi ili obrnuto, nego da štiti svoje interese, ukazujući na to da je veliki broj građana protiv ulaska u NATO.

“Kada bi vodeće NATO zemlje promenile odnos prema srpskim pitanjima, od Kosova i Metohije do Republike Srpske, brzo bi se izmenio stav naše javnosti. Ono što se dešavalo jeste veliki teret i čini to da veliki broj građana Srbije ima negativan stav prema NATO-u”, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, vodeće NATO zemlje se percipiraju kao one koje stoje iza separatizma Kosova, odnosno, one koje nisu naklonjenje dejtonskom statusu Republike Srpske.