Među onima koji su već javno prihvatili Benonov poziv za saradnju je Mateo Salvini, ministar unutrašnjih poslova Italije i lider Lige *U potrazi za saveznicima, Benon i Modrikamen su u prethodnih nekoliko meseci obilazili Evropu, uključujući sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom 

Stiv Benon, glavni strateg kampanje predsednika SAD Donalda Trampa, trebalo bi da do kraja ovog meseca i zvanično promoviše  tink-tenk “Pokret” (“The Movement”), koji će okupiti  ključne “desne snage” u “trci” za dobijanje mandata na majskim izborima za Evropski parlament. Kampanja Benona, u kojoj je vodeći “igrač” belgijski političar Mišel Modrikamen, krenuće iz Brisela, “srca” Evropske unije, koju “Pokret” želi da iz korena reformiše.  Kako je u nedavnom intervjuu za portal EU Observer  otkrio Modrikamen, njih dvojica grade “klub čiji članovi će se međusobno pomagati –  poput braće po oružju”.

Za sada, “Pokret” se uglavnom finansira iz Benonovih sopstvenih džepova, kao i donacijama pojedinih Evropljana. Prema dostupnim informacijama, trenutno je u  organizaciji zasposleno sedmoro ili osmoro ljudi, koji posao obavljaju iz Modrikamenove kuće u Briselu, a planirano je da će još troje ili četvoro biti zaposleno u sedištu “Pokreta” u istom gradu.  Kada “klub” dovoljno “poraste”, njegovi pokretači  organizovaće neformalna i formalna okupljanja, kao i “sastanak na vrhu” evroskeptičnih lidera. Među onima koji su već javno prihvatili Benonov poziv za saradnju je Mateo Salvini, ministar unutrašnjih poslova Italije i lider Lige (ranije poznate kao Liga za sever), kao i Đorđa Meloni, liderka ultradesničarske partije Braća Italije. Benon smatra da je Italija “centar političkog univerzuma”, dok je Marko Zani, italijanski poslanik iz redova Lige, govoreći na temu “Pokreta”, istakao: “Postoje razlike između nas, ali ukoliko bismo postali homogeniji, to bi bilo destruktivno za Pokret”.

foto: screenshot

U potrazi za saveznicima, Benon i Modrikamen su u prethodnih nekoliko meseci obilazili Evropu, uključujući sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čiji Fides je deo “porodice” zvane Evropska narodna stranka, ali je Orban po mnogim idejama bliži “Pokretu”, pa se ne isključuje mogućnost da se i on pre izbora za EP pridruži timu Stiva Benona. Kao argument za takvu tvrdnju koristi se, između ostalog,  izjava Orbana da želi  “mnogo sreće” Benonovom projektu, dok je Benon rekao da planira da “provede dosta vremena u Mađarskoj”.

Foto: European Peoples Party

Osnivači “Pokreta” ne štede pohvale ni na račun  Francuskinje Marin Le Pen, predsednice Nacionalnog okupljanja, stranke koja se do prošle godine zvala Nacionalni front. Ipak,  saradnici Le Penove saopštili su da je “Benon Amerikanac i da nema nikakvo mesto u jednoj evropskoj političkoj partiji – mi odbijamo bilo kakav nadnacionalni entitet i ne učestvujemo u stvaranju bilo čega sa Benonom”.

 Foto: Kremlin.ru

“Pokret”, makar u ovoj fazi, ne zagovara izlazak država  iz EU ili ukidanje evra, ali okosnicu njegovog programa predstavlja zamisao da Brisel mora da vrati najveći deo moći i nadležnosti u ruke pojedinačnih  članica Unije. Kako se dalje navodi, potrebno je fokusirati se na “ekonomski nacionalizam”, a to podrazumeva “udruživanje evrospektičnih političkih grupa koje se pripremaju za bitku za izbore za EP”.

U razgovoru za portal Politiko Benon je opisao “Pokret” kao “široki savez, zasnovan na dobrovoljnoj bazi”. Kako je precizirao,  tink-tenk će se baviti i “detaljnim istraživanjima javnog mnjenja – da vidimo na kojoj strani su birači, sve to deo je onoga što nazivam ratni štab”. Benon je kazao da mu je glavni cilj pretvaranje “Pokreta” u “pobedničku infrastrukturu”, što pored pomenutih anketa uključuje detaljnu analizu podataka i angažovanje kompanija za analitičke operacije. Prema njegovim tvrdnjama, za takve svrhe već se izdvaja oko 10 miliona dolara.

Gudvin: “Mejnstrim stranke će biti potisnute”

Metju Gudvin, britanski univerzitetski profesor i autor dela “Nacionalni populizam – revolt protiv liberalne demokratije” izjavio je za USA Today da će, po svoj prilici, desnica dobiti značajan broj mesta u EP na predstojećim izborima. “Mejnstrim stranke će biti potisnute”, naveo je,  napominjući da pitanja poput izbegličke krize i kulturnih i ekonomskih promena u Evropi “teraju mnoge birače da glasaju za desničare”.