Stiv Benon

Džordž Soroš je, prema riječima Stiva Benona, otac svog zla. Tvrdi da Soroš milijardama dolara američkog novca pokušava da promijeni izgled Evrope. Osnovao je nevladine organizacije koji su se povezali sa ljevičarskim medijima da bi bili opozicija populističkim i nacionalnim strankama širom Evrope, kaže Benon dodajući da je cilj biti protivteža Sorošu i njegovim, kako smatra, lošim namjerama u Evropi.

“Mislim da Džordž Soroš širi veoma negativan uticaj po svijetu. Mislim da je uradio puno da našteti Evropi i da je cijela ova stvar sa migrantima, otvorenim granicama, što je zaista naštetilo tim zemljama, dovela do reakcije u zemljama kao što su Mađarska, Austrija i Italija. Sve to dolazi od inicijativa koje je pokrenuo Soroš”, ističe Benon.

“Evropa je veoma važna za predsjednika Trampa i očigledno vrlo važna za Sjedinjene Države, jer ste vi majka-civilizacija iz koje je novi svijet nastao,” ističe Benon. Mišljenja je da će Balkan postati mnogo važnije mjesto na svjetskoj sceni, gdje u novom geostrateškom okruženju Kina, Iran i Turska formiraju neku vrstu saveza. Kada je riječ o Hladnom ratu, Benon je mišljenja da on nije završen.

“Mislim da je vrlo važno ono što se desilo u Helsinkiju, to je pozitivno. Ponuda Putinu da posjeti Vašington takođe je pozitivna, nakon čega je Putin pozvao predsjednika Trampa u Rusiju. Mislim da je to način na koji se treba komunicirati”, kaže Benon.

Liberali u našoj zemlji i progresivci uvijek su željeli da razgovaraju, kaže Benon. Iz toga je, dodaje, proistekao Dejtonski mirovni sporazum.