Komemoraciji u Kulturnom centru “Banski dvor” prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović koji je u kljigu žalosti napisao da je Beneš slavu Banjaluke pronio širom svijeta, a posebno odbranom titule evropskog šampiona čak četiri puta.

“Bio je humanista, muzičar, idol brojnih generacija boksera koji su prošli kroz banjalučki klub `Slavija`, uvaženi i omiljeni sunarodnik Banjalučana. Odlaskom bokserske legende Marijana Beneša, Banjaluka je izgubila čovjeka čije ime ju je proslavilo širom sportskog svijeta. Ali i Banjaluka i njegova porodica ponosno mogu da kažu da Beneš nije otišao zauvijek, jer on se davno upisao u knjigu besmrtnih”, naveo je Čubrilović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se Beneš trajno preselio među zvijezde i da je Banjaluka ponosna što je imala takvog čovjeka.

“Iako je rođen u Beogradu, mi smo ga uvijek smatrali svojim i pedeset godina je bio stanovnik ovog grada”, rekao je Radojičić na komemoraciji.

Radojičić je podsjetio da je Beneš u amaterskoj karijeri dostigao najviše vrhunce, postao prvak Evrope, devet puta prvak BiH, četiri puta prvak Jugoslavije uz veliki broj revijalnih titula.

“Bio je najbolji sportista bivše Jugodlavije, kao i Bosanske Krajine. U zlatnim vremenima banjalučkog sporta, sa našim zlatnim olimpijcima i nosiocima medalja sa najviših svjetskih takmičenja, Marijan je imao posebno mjesto”, naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, antologijski događaj banjalučkog sporta je 17. mart 1979. godine pod svodovima dvorane “Borik”, kada je Beneš osvojio titulu profesionalnog evropskog šampiona.

Benešov prijatelj i poznati banjalučki dizač tegova Mile Šestić poručio je da Marijan bio bokser kakve će pominjati buduća pokoljenja.

Proslavljeni banjalučki bokser i nekadašnji predsjednik Bokserskog kluba “Slavija” Dragan Batar rekao je da je Beneš uvijek bio spreman da se žrtvuje za klub i bio je jedan od najzalužnijih što je “Slavija” postala prvak nekadašnje Jugoslavije.

“Ako odete bilo gdje u svijet i kažete da ste iz Banjaluke, prvo pitanje je bilo `ima li Beneša`”, rekao je Batar.

Legenda srpskog i jugoslovenskog boksa Tadija Kačar rekao je da je Beneš bio veliki šampion, legenda jugoslovenskog i evropskog boksa, te da je plijenio plemenitom dušom i likom.

“Bio je kao niko drugi, pjesnik, svirao je klavir i flautu, a bio je takav nokauter, razarač u ringu koji je uzdignute ruke pozdravljao svoje protivnike, a u rijetkim prilikama, kada njegova ruka nije bila podignuta, znao je da cijeni svoje protivnike i to je njegova veličina koja ga svrstava u red nezaboravnih i stavlja na listu vječnih, neprevaziđenih boksera bivše Jugoslavije i ovog dijela Evrope”, rekao je Kačar.

Komemoraciji su, uz porodicu i brojne prijatelje, prisustvovali i ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, brojni sportisti i sportski radnici i drugi predstavnici društvenog i sportskog života Banjaluke i Republike Srpske.

Jedan od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena Marijan Beneš preminuo je u utorak 4. septembra u Banjaluci u 67. godini nakon duge i teške bolesti.