Na početku suđenja pročitani su dispozitivi dve optužnice, a zatim se počelo sa izjašnjavanjem okrivljenih. Naime, svi okrivljeni su negirali da su izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret osim, trojice okrivljenih saradnika koju su već ranije sklopili sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice.

Prvi za govornicu je izašao prevooptuženi Veljko Belivuk koji je iznosio svoju odbranu. On je najpre iznao primedbu da je javnost bila uključena sve vreme, čak i tokom pripremnog ročišta koje je inače za javnost zatvoreno, zbog toga što su se u medijima pojavile fotografije njega i Marka Miljkovića za govornicom.

atim je Belivuk iznosio gotovo sve što je već kazao u sudnici tokom pripremnog ročišta – da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuju proteste i mitinge ali i da sprečavaju tuđe, da je deo grupe poslao on, a deo Zvonko Veselinović da 2016. godine do temelja poruše Savamalu.

Zatim je tvrdio da se susretao sa Aleksandrom Vidojevićem, poznatijim kao Aca Rošavi, kog je slao „šef“, kako tvrdi, da označavaju predsednika Aleksandra Vučića. Razlog je bio zahtev da se formira nova navijačka grupa.

Takođe za govornicom je naveo i da se nalazio i sa članom izvršnog odbora SNS-a, Darkom Glišićem i da mu je on kazao kako je Vidojević čovek od poverenja.

Belivuk je naveo i da mu je sugerisano da se viđa sa Aleksandrom Vulinom, međutim on je zbog, kako je rekao, „mira u kući“, pristao da to preuzme Miljković.

Kao i ranije, rekao je da je sadržaj iz aplikacije Sky, koji je ključni dokaz tužilaštva, nezakonit, fotošopiran i montiran i ukazivao je na to da ih policija nije sprečila da izvrše ubistva, a tvrde da je svaki njihov korak bio praćen i prisluškivan.

Belivuk je i sve vreme pokušavao da okrivljene saradnike diskredituje, kako sud ne bi uzeo u obzir ono o čemu bi svedočili.

Ako je tako bilo, kao što kaže policija, kažu oni – pa zašto su pustili da neko ide u Ritopek i vrši ta krivična dela, navodi Miljana Perendija, advokatica Filipa Ivanovskog.

Suđenje se nastavlja u sredu kada će i ostali optuženi iznositi svoje odbrane.

Podsetimo, ovoj kriminalnoj grupi se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Inače, sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se oni terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine, a prvom im se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Ranije danas, na samom početku suđenja advokat Vladimir Petrović koji brani drugooptuženog Marka Miljkovića zatražio je da sudsko veće iznese odluku da li će kao dokaze prihvatiti „sky“ aplikaciju ili ne, kako bi znali na koji način će izlagati odbranu.

Predsednica veća kazala je da takvu odluku još uvek nisu doneli, a i da ih zakon ne obavezuje, već to mogu da učine u bilo kom trenutku dok traje glavni pretres.