Do 28. oktobra, pod sloganom “Radost čitanja”, na površini od 30.000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1.000 izdavača iz Srbije i inostranstva, od toga 500 direktnih.

Otvaranju će prisustvovati ministri kulture Srbije, Maroka i Rusije, Vladan Vukosavljević, Mohamed El Araž i Vladimir Medinski koji će predstaviti i svoju knjigu “Rat – mitovi ŠSR-a 1939-1945”.

U ime zemlje počasnog gosta, tokom Sajma predstaviće se pisac Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pjesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam održati 22. oktobra koncert u Domu omladine Beograd.

Među brojnim gostima iz inostranstva biće i Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugal), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (SAD), Јelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Njemačka).

Pripremljeno je više od 500 programa koji će se odvijati u salama i na štandovima izdavača.

U programu “Pišem, dakle postojim” biće potretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo – Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Јana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Јovanović, Zlata Kocić i Јasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program “Misliti o knjizi” otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gdje vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Јugoslaviji, ima li tabu tema u srpskoj književnosti…

“Vreme pamćenja” obuhvatiće tribine o rečnicima u srpskoj kulturi, o uticaju klasika na savremeno stvaralaštvo, naučnicima koji su nas zadužili, odnosu književnosti i politike, ratu kao vječnoj književnoj temi, a sve povodom značajnih jubileja u srpskoj književnosti i kulturi.

Tu su još i programi “Knjiga će spasiti svejt”, “Knjiga u javnosti”, “Slušanje/gledanje knjiga”, a program posvećen književnosti za djecu pod nazivom “Bajka o Kratkovečnoj” odvijaće se u sali “Desanka Maksimović” uz učešće pisaca LLjbivoja Ršumovića, Vladimira Andrića, Vladislave Vojnović, Јasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dejana Aleksića, Uglješe Šajtinca, Branka Stevanovića.

Biće priređeno više izložbi, organizovani Festival stvaralaštva mladih i Festival literature Mediterana.

Školski dan je 25. oktobra, porodični dani 22. i 23. oktobra.

Biće dodijeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dječiju knjigu, za najboljeg izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za mladog dizajnera i za izdavača, knjigu ili strip, nagrada “Bogdan Kršić” za najljepšu knjigu, nagrada za najljepšu dječju knjigu, te nagrade novinara koji izvještavaju sa Sajma.

Istovremeno će od 24. do 28. oktobra biti organizovani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga.