“Ovako, oni strepe podjednako za mene koliko i ja za njih. Još ne znam da li je i meni zabranjeno da dođem svojoj kući, ali znam da kuće tamo odavno nemam”, rekao je Bećković za “Večernje novosti”.

Odgovarajući na pitanje “imamo li sa kim i čim” danas kada nema NJegoša, Bećković je rekao da ima toliko božanstvenih plićaka u kojima se svi mogu praćakati do groba, bezbrižni i nasmijani, bez rizika da će se udaviti.

“Da se u lepotama plićaka prskamo do mile volje dok život već jednom ne prođe. Plitko i površno ujedinjuje i oni će spasti svet”, smatra Bećković.

Na pitanje da li je Kosovo i dalje najskuplja srpska riječ, kako je to ranije poručivao, Bećković je odgovorio da “Kosovu ozbiljno konkurišu Luj Viton, Armani, Prada, Čeruti, Guči”.

“U ranijim vremenima Srbi nisu toliko bili izloženi dilemama, niti je Kosovo imalo tako ozbiljnu konkurenciju”, poručio je Bećković.

Govoreći o korištenju jezika kao instrumenta za podsticanje nacionalizma, Bećković napominje da nije svaki jezik “melodičan za nacionalističke poruke”, kao i da zapaljiv govor nije moguć na svakom jeziku.

“Na švedskom, danskom ili holandskom temperatura se ne diže šta god kažu. NJima je lako da govore tiho i budu opušteni i smireni, a na srpskom čim progovoriš, već si malo zastranio. Kao da je u međuvremenu nacionalizam iščileo svuda, sem u Srbiji. I sve je očigledno jedan novi fenomen. Čini se da na svetu i nema nekog drugog nacionalizma, osim srpskog”, naglasio je Bećković.

“Novosti” pišu da Bećković u najnovijoj zbirci poezije “Sto portreta”, objavljenoj u izdanju ove novinske kuće koja će biti predstavljena na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, govori o svojoj sabraći po peru, ali i drugim ljudima koji su ostavili dubok trag u njegovom životu.

“Svakome bih poželeo da takve ljude priušti sebi, ali ih više nema. Imao sam sreće da ih neka viša sila poveže sa mnom i uključi u moj život. I da sam birao, ne bih mogao izabrati bolje”, poručio je Bećković.