Prizivanje sankcija i intervencionizma za zvaničnike Srpske. Ništa novo. Pa je tim putem krenuo i Denis Bećirović, kad je već u Americi. Sankcije za Milorada Dodika zatražio je na od kongresmena Majkla Tarnera, poznatog po lobiranju za ulazak Crne Gore u NATO. Zato bi i želio snažniji angažman američke administracije u BiH, jer bi to, valjda, pomoglo brži put BiH ka Alijansi, za šta u Srpskoj nema podrške. Pa bi, protiv onih, koji se tome protive, najbolje bilo uvesti sankcije.

– Sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bolje sankcionisati neodgovorne pojedince nego dozvoliti da ugrožavaju mirovni proces – istakao je Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva.

Amerika i Bećirović prvaci su u rušenju Dejtonskog sporazuma, čijeg ću se slova i dalje dosljedno držati, odgovara Milorad Dodik. Lažna je priča reći da neko ruši Dejton, onda kad ga brani, kaže Dodik.

– Uvedite sankcije kome god hoćete, šta da radim, ali Republika Srpska neće izgubiti ništa i neće nasjesti na taj njihov spin. Kao mi sad uzimamo nadležnosti BiH, a oni nama uzeli 83 nadležnosti. Prestanite više ako hoćete dijalog u BiH, usmjerimo se na Ustav, na rješevanje problema, nemojte nam podvaljivati po svijetu, to nije fer ni korektno. Јa znam šta Željka Cvijanović govori u Americi, nikada nije klevetala drugu stranu, a oni ne propuštaju da to urade i onda dođu i kažu, vi morate biti u BiH – poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Iz Srpske i odgovor: Sarajevo je to koje podriva Dejtonski sporazum, a priča o sankcijama samo hrani srpski inat.

-Takve izjave su krajnje nedopustive, nezrele i nedorasle, nikako ne doprinose miru, dijalogu, već naprotiv, upravo takve izjave poput izjave Denisa Bečirovića navode nas da svako treba ići ka svom dvorištu – istakla je Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Bećiroviću je, očigledno, ideju dao Kristijan Šmit, koji žali za vremenom Pedija Ešdaun. Šmit, međutim, smatra da bi od sankcija političarima efikasnije bile one finansijske – prema narodu. Takvi potezi ne mogu slomiti Srpsku, ocjenjuje ministar finsija i trezora u Savejtu ministara Zoran Tegeltija za Srnu.

-Čak i da ga razumijemo da je nezadovoljan određenim političarima, da protiv njih govori, pokušava preduzeti akcije, ovo što je sad tamo izjavio, prijetnja je svim građanima u Republici Srpskoj – Zoran Tegeltija, ministar finasija i trezora BiH

Za Šmita, koji nema legitimitet Savjeta bezbjednosti i ne čudi što od vrata do vrata traži podršku. Političare u Srpskoj više čudi kako sarajevski političari nisu uvidjeli da to nije put ka pomirenju, već suprotno.