– I lider PDP-a Branislav Borenović dobro je objasnio da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama imaju obavezu da idu na svaki sastanak ili sjednicu kada je potrebno zaštiti interese Srpske – rekao je Banjac.

On je istakao da je više nego jasno da će Dodik biti preglasan kada budu usvajane određene odluke u Predsjedništvu BiH i da bi morao pokrenuti zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske.

– Da bi bile zaustavljene negativne odluke koje dolaze od muslimana Željka Komšića i Bošnjaka Šefika Džaferovića srpski član Predsjedništva BiH mora biti prisutan sjednicama, jer jedino, pokretanjem vitalnog interesa, odluke će razmatrati Narodna skupština Republike Srpske i zaustaviti ih – dodao je Banjac.

Prema njegovim riječima, nema ništa sporno da Dodik prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH kako bi mogao uticati da ne budu usvajane odluke koje su štetne za Republiku Srpsku i srpski narod.

– Znači nije narušeno srpsko jedinstvo, odnosno dogovor predsjednika 10 političkih partija. Ubijeđen sam da će sa mnom biti saglasni i ostali lideri političkih partija, pa i oni iz opozicije, jer je ovo jedini način da bude zaštićen interes Republike Srpske – zaključio je Banjac.