Portparolka Bele kuće Džen Psaki obavestila je na brifingu novinare o sadržaju telefonskog razgovora dvojice lidera, ističući da je Bajden tokom razgovora imao nameru da „jasno stavi do znanja da će SAD čvrsto reagovati u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa na opasne aktivnosti Rusije“.

Današnji telefonski razgovor dvojice predsednika održan je na inicijativu Bajdena i njihov je prvi kontakt otkako je Bajden preuzeo predsedničku dužnost.

Prema rečima Psaki, oni su razmotrili produžetak Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) i probleme u odnosima dve države.

„Bajden je telefonirao predsedniku Putinu s namerom da razgovaraju o produžetku Sporazuma START 3 na pet godina, kao i da potvrdi snažnu podršku Amerike suverenitetu Ukrajine u kontekstu ruske agresije koja se nastavlja“, rekla je Psaki.

Prema njenim rečima, oni u svojim saradnicima naložili da rade na tome kako bi Sporazum bio produžen pre 5. februara kada mu inače ističe rok važenja.

Na dnevnom redu bila su i druga pitanja – ruske nagrade za napade talibana na američke vojnike u Avganistanu, navodno rusko mešanje u američke izbore, trovanje Alekseja Navaljnog, odnos snaga bezbednosti prema demonstrantima u Rusiji.

Ruske vlasti su ranije u više navrata odbacile optužbe Vašingtona po svim ovim tačkama.

Bajden i Putin su se dogovorili i da ubuduće komuniciraju „transparentno i redovno“.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime