Screenshot

Prema navodima “Avaza”, Čelenka je pripadnik selefijske zajednice iz Zenice, ali trenutno živi i radi u Travniku.

“Avaz” piše da je riječ o radikalnom selefiji koji podržava “Islamsku državu” i postupke koja ova teroristička organizacija provodi širom Evrope i svijeta, što potvrđuju brojne fotografije i statusi koje je objavljivao na društvenim mrežama, ali je poslije afere “selefije” izbrisao i ugasio sve profile.

Čelenka je često tokom 2007. godine na društvenim mrežama objavljivao statuse i fotografije u kojima podržava “Islamsku državu”.

List navodi da je o njegovim radikalnim statusima i djelovanjima početkom prošle godine upoznata i Obavještajno-bezbjednosna agencija.

Tada je hrvatska SOA informisala čelnike OBA o podacima do kojih je došla s obzirom na to da je Čelenka često putovao u zemlje EU preko Hrvatske. OBA je u odgovoru hrvatskim obavještajcima navela da im Čelenka nije bezbjednosno interesantan, piše “Avaz”.

Prema tvrdnjama ovog lista, sve te podatke znao je i ministar bezbjednosti Dragan Mektić koji je prvi iznio optužbe na račun SOA, svog zamjenika Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i hrvatskog konzula u BiH Ivana Bandića.

– Mektić je dao lažni iskaz u Tužilaštvu BiH zbog čega je protiv njega i pokrenuta istraga. Tužilaštvo ga sumnjiči da je, osim što je odao tajne podatke, svojim izjavama u javnosti izazvao teške posljedice za ugled i bezbjednost BiH. On je osumnjičen i za zloupotrebu položaja. Istraga u ovom predmetu i dalje traje – navodi “Dnevni avaz”.