Јakob Finci/Foto: klix.ba

– Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva, među kojima su Maks Luburić, Јure Francetić i da ne nabrajamo dalje, komemorišu se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnika i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine Nezavisne Države Hrvatske – navedeno je u saopštenju predsjednika Јevrejske zajednice BiH Јakoba Fincija i predsjednika Јevrejske opštine u Sarajevu Borisa Kožemjakina.

U saopštenju se ističe da Јevreji u BiH, kao potomci više od 10.000 stradalih sunarodnika, od kojih je više od 7.000 iz Sarajeva, osuđuje najavljenu komemoraciju i misu davno poraženom ustaštvu.

U saopštenju se ističe da Sarajevo ne zaslužuje da bude mjesto pokušaja prekrajanja istorije i izjednačavanja žrtava sa krvnicima.

– Sutra obilježavamo 9. maj- Dan pobjede nad fašizmom, zar ne bismo bili licemjeri sedam dana kasnije komemorisati fašizam? Recimo odlučno – ne! – naglašavaju iz Јevrejska zajednica BiH.

Iz Јevrejske zajednice u BiH navode da bi bili zadovoljniji da nije prihvaćena odluka o služenju sporne mise u Sarajevu iako ne osporavaju pravo Katoličke crkve da slobodno djeluje.

– Kao Јevrejska zajednica BiH i Јevrejska opština u Sarajevu možemo samo uputiti najoštriji protest i osudu ovog čina, čiju pozadinu u BiH ničim ne možemo opravdati – istaknuto je u saopštenju.

Organizator komemoracije za blajburške žrtve je takozvani Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Počasni blajburški vod najavio je ranije da će ove godine, zbog virusa korona, mise žrtvama biti služene u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu, 16. maja.