Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Brigite Birlajn, predsednica Ustavnog suda od februara 2018, predsedniku države predložiće sastav prelaznog kabineta i biće prva kancelarka u istoriji Austrije, prenosi Euractiv.

Vladajuća koalicija Austrijske narodne partije (OVP) Sebastijana Kurca i ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO) raspala se posle objave video snimka u kojem se vidi vođa FPO Hajnc-Kristijan Štrahe kako naizgled nudi unosne ugovore navodnom ruskom investitoru.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski predsednik rekao je da će prelaznu vladu Brigite Birlajn činiti uglavnom iskusni vladini zvaničnici i da se ona narednih meseci neće baviti ključnim zakonima. „Umesto toga,radiće na dobrom i urednom upravljanju državnim poslovima“, kazao je Van der Belen, prenela je agencija AP.

Birlajn, dugogodišnja tužiteljka koja je postala potpredsednica Ustavnog suda 2003, novinarima je rekla da je smatrala da je njena dužnost da vodi prelaznu vladu „u ovoj do sada jedinstvenoj situaciji“.

„Pokušaću da dobijem poverenje Austrijanaca“, rekla je u TV obraćanju sa austrijskim predsednikom Birlajn i najavila da će narednih dana razgovarati sa političkim partijama i organizacijama civilnog društva.

Kurc planira da se vrati još jači

Nakon izglasavanja nepoverenja Kurc (32) je rekao da će se on i njegova konzervativna OVP vratiti na vlast još jači. Takođe je pristalicama okupljenim isped sedišta OVP u Beču po izglasavanju nepoverenja obećao da promene koje je njegova vlada započela pre dve godine „neće biti okončane danas“.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kurc, koji je stupanjem na dužnost kancelara krajem 2017. postao najmlađi evropski lider, rekao je i da će pomoći privremenoj, tehničkoj vladi da obezbedi stabilnost narednih meseci i da će se boriti za povratak na premijersku funkciju.

Novi izbori biće održani u septembru i, prema prvim reakcija javnosti, Kurc će opet pobediti na njima.

Navodi se da je glasanje o poverenju često u austrijskoj politici, ali da je ovo prvo koje je bilo uspešno u modernoj istoriji. Agencija APA piše da rezultat  glasanja znači da će Kurc biti austrijski kancelar s najkraćim stažom od 1945. godine, posle 525 dana na toj funkciji.

Izglasavanjem nepoverenja Kurc je izgubio mogućnost da nastupa u predizbornoj kampanji kao kancelar, ali je i dalje popularan među biračima. Njegova OVP osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament – 34,9%, oko osam odsto više nego na prethodnim izborima 2014. godine.