Kako ATV saznaje ministartvo raspolaže informacijama da je u protekle dvije godine u BiH ušlo 3.000 Pakistanaca sa falsifikovanim vizama Ambasade BiH u Pakistanu. O svemu je, kako saznajemo, upoznato i Tužilaštvo BiH, ali se iz za sada nepoznatih razloga o tome ćuti. 

Izvor ATV-a, blizak diplomatskim krugovima tvrdi da se već neko vrijeme radi na provjerama da li se i na koji način organizovano ubacuju migranti u BiH i da se došlo do saznanja da veliki broj njih ima falsifikovanu vizu. Ono što umnogome otežava provjere jeste činjenica da veliki broj migranata ne pokazuje nikakva dokumenta inspektorima Službe za poslove sa strancima. Uglavnom se identitet utvrđuje otiskom prsta i fotografijom, a ponekad i po dijalektu.

Podaci se šalju na provjeru u matične zemlje. Kako saznajemo, najrijeđe su podatke o identitetu voljni da daju upravo u Pakistanu. U Ambasadi BiH u Pakistanu na telefon se niko ne javlja. U njihovoj Ambasadi u BiH na pitanje o ulasku pakistanskih državljana gube vezu i tako nekoliko puta. U Službi za strance samo potvrđuju koliko je teško utvrditi identitet migranata.

“Inspektori za strance mogu izvršiti pregled stvari migranata, ali obično migrantio svoje dokumente sakrivaju i ne žele da ih pokažu jer ne žele prije svega da kažu iz koje zemlje dolaze kako bi sam proces utvrđivanja identiteta bio dodatno otežan.  Ono što posebno predstvalja problem tokom kontakta sa migrantima jeste i nedostatak prevodilaca, posebno za neke rijetke jezike iz zemlajma iz kojih migranti dolaze”, poručuje Mirsad Bužar iz Službe za strance.

Da se nešto valja iza brda, dalo se naslutiti i krajem aprila kada je ministar bezbjednosti otvoreno posumnjao na saradnju Pakistana u rješavanju migrantske krize i novog načina koji uključuje i deportaciju iz BiH. I tada je počeo pravi mali diplomatski ali i međustranački rat u BiH. Jedno vrijeme taj je rat bio u sjeni situacije sa virusom korona, ali kako stvari stoje uskoro mi mogao da bukne.

“Pouzdano znam da pojedine zemlje kao što je Pakistan neće biti kooperativne u cijeloj ovoj priči. Mi najviše znamo, ileglanih ekonomskih migranta imamo iz Pakistana, Afganistana, Bangladeša i drugih zemalja. Međutim, ako odbiju da sarađuju sa ministarstvom bezbjednosti, našim bezbjednosnim strukturama i sa vlastima Bosne i Hercegovine ja ću tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata u ovoj zemlji. I da bude upućen u svoju matičnu državu”, rekao je Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara. 

Samo dan nakon obraćanja Fahrudina Radončića, Muhamed Kalid Rao sastao se sa Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim BH Predsjedništva. Isti dan ugostila ga je Bisera Turković, ministrica inostranih poslova BiH.

Na tom sastanku se, barem ne zvanično, o lažnim vizama Pakistanaca u BiH nije pričalo. Sastanak inače istaknuitih članova SDA sa pakistanskim ambasadorom prilično je naljutio ministra Radončića, tvrdi za ATV izvor blizak diplomatskim krugovima.

Shvatio je to kao direktni udar na njega, a zaštitu druge države, u ovom slučaju Pakistana. Ministar bezbjednosti danas se na telefon ne javlja. Isto je i u BH Tužilaštvu. Ono što je dostupno da je od 2017. do danas u BiH ušlo 58 hiljada 217 migranata. Od toga je 18 hiljada 977 Pakistanaca. Ambasador BiH u Pakstianu je Sakib Forić kojim su se bavile i bezbjednosne agencija zbog događaja u vezi sa ratnim zločinimima Atifa Dudakovića.19:09, 15.05.2020.