„Smatramo da, ako Rusija ima želju da proširi baze ili poveća njihov broj, onda je to pitanje tehničke ili logističke prirode.

Ako postoji takva želja, onda smatramo da je proširenje ruskog prisustva u Siriji dobro, poslužiće ovoj ideji“, saopštio je on u četvrtak u intervjuu za RIA Novosti.

Asad je u Moskvi na razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao i da rusko vojno prisustvo u njegovoj zemlji ne mora da bude privremeno i da se ograniči samo na borbu protiv terorizma.

„Govorimo o međunarodnoj ravnoteži, a prisustvo Rusije u Siriji je važno u smislu ravnoteže snaga u svetu kao zemlji koja se nalazi na Mediteranu“, naglasio je on.

Prema rečima predsednika Sirije, dan ranije su ruska i sirijska strana na nivou ministara odbrane razgovarale o pitanjima saradnje, ali tema vojnih baza nije posebno pokrenuta.

Sirija zemljotres Foto:EPA-EFE/KARAM AL-MASRI

„Obično ne objavljujemo kakva će se saradnja odvijati između nas i Rusije. Zato što je ovo vojno pitanje, koje uvek ima neku vrstu tajnosti. To je prirodno“, rekao je Asad.

U avgustu 2015. Moskva i Damask potpisali su sporazum o neodređenom razmeštanju vazdušne grupe ruskih oružanih snaga u Siriji, koje su stacionirane u vojnoj bazi Hmeimim, u pokrajini Latakija.

Pored toga, 2017. godine Moskva i Damask su se dogovorili da u Tartusu na 49 godina formiraju logistički centar ruske mornarice.

Predviđeno je da 11 ruskih ratnih brodova, uključujući i nuklearne, može istovremeno da bude u luci Tartus, a ugovor se može automatski produžiti na period od 25 godina.